KLOZETE DE BAHÇEYE DE YETECEK KADAR BEDAVA SU
Biliyorsunuz bir süredir Denizli’de yaşanan su sıkıntısı gündemi meşgul ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Çavuşoğlu, “Suyumuz bitti, kesintilere hazır olun” derken önceki belediye başkanı Osman Zolan aksi açıklama yapmış ve kentin hazırlıklı olduğunu, Akbaş ve Gökpınar Barajlarının görevini sürdürdüğünü söylemişti.
Nuri Çavuşoğlu yaşanan su sıkıntısı nedeniyle daha önce sinyalini verdiği çalışmayı başlattı ve suya ihtiyaç duyan yeşil alanları revize etmeye başladı. Çimler söküldü, yerine daha az su isteyen çalı tipi bitkiler dikilmeye başlandı.
Şahsen yerinde ve gecikmiş bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Fakat çok daha verimli ve radikal kararlar alınmalı. Denizli yer altı sularıyla bilinse de nüfusun hızlı artışı, kaynakların verimli kullanılamaması, iklim değişikliği gibi nedenlerle bugün yaşanan sıkıntının ileride çok daha büyük olacağı aşikar.
Tabi ki su sıkıntısını sadece biz yaşamıyoruz. Dünyanın pek çok şehri bu sıkıntıyı yaşıyor fakat pratik çözümlerle üstesinden geliyor. En yaygın çözüm ise yağmur suyu hasadı.
Sistem aslında son derece basit. Evlerin çatılarında yağmurla gelen suyu toplayacak bir depo yapılıyor ve burada biriken su, klozet rezervuarları, bahçe sulaması, havuz gibi alanlarda kullanılıyor. Belediyelere ait açık alanlarda ise ters şemsiye modelindeki direklerle yağmur suyu toplanıyor, yeşil alan sulamasında kullanılıyor. Hatta burada biriken sularla sokak hayvanlarının su ihtiyaçları da karşılanabiliyor.
Dünyada örneği çok. Mesela, tam anlamıyla çöl olan Arizona'daki Tuscon kentinde, Meksika'da, Güney Afrika'daki Cape Town'da ve Singapur'da yerel yönetimler kendi yaptıkları tesislerin yanında, yağmur suyu hasadı için teşvikler veriyor. Avusturalya'nın Toowoomba kentinde ise evlerde yağmur suyu hasadı sistemlerinin kurulumu zorunlu.
Belediyelere önerim; yeni yapılan yapılardan başlayarak yağmur suyu hasadı sisteminin kurulmasını zorunlu tutması. Basit bir hesap yaparsak; MGM'nin verilerine göre Denizli'de metrekareye yıllık ortalama 570 litre yağmur yağıyor. 5 daireli ortalama bir binanın çatı genişliği 150 m2 dersek, bir bina yılda 85 ton kadar su biriktirebiliyor. 5 hanenin her birinin günde 4 defa klozeti çalıştırdığını hesap edersek yılda 30 ton su harcıyor. Yani ortalama bir binanın çatısına kurulacak yağmur suyu hasadı sistemi ile o binanın rezervuarına da bahçe sulamasına da yetecek su, kentin kaynaklarını kullanmadan bedavaya sağlanabiliyor.
Tabi ki ülkemizde başımıza gelmeden tedbir alınmadığı için, kısa vadede Denizli'de böyle bir önlem alınacağını düşünmüyorum. Olsun, en azından bu yazı ile tarihe not düşmüş olduk.
Diğer Yazılar