PAKİSTAN’IN 40 YILDIR BİTMEYEN İBRETLİK AFGAN MÜLTECİ ÇİLESİ

Tarihler 1978 yılını gösterdiğinde, Saur İhtilali sonucunda komünist liderler Afganistan'da iktidarı ele geçirmiş, fakat bu ihtilal halk ve etnik gruplar arasında sorunlara neden olmuştu.

Sovyetler Birliği de komünist hükümete destek vermek için 1979'da Afganistan'a büyük bir askeri güç gönderdi. Eee tabi Sovyetler bunu yapar da Amerika durur mu? O da muhaliflere silah ve para yardımı yaptı. (Tıpkı bugün Ukrayna'da yaşananlar gibi.)

Sovyetler'in Afganistan'a gönderdiği işgal tadındaki askeri birliklerle Afgan direnişçiler 9 yıl boyunca savaştı. Onbinlerce insan öldü, milyonlarcası ise Afganistan'tan Pakistan'a kaçtı. (Tıpkı Suriye'deki iç savaştan Türkiye'ye kaçanlar gibi.)

1989'da Sovyetler ülkeden çekildi fakat Afganistan'daki iç savaş devam etti. Tüm dinamikleriyle oynanan Afganistan'da 1996 yılında Taliban kontrolü ele geçirdi. O gün bugündür insanlar Taliban baskısının altında eziliyor.

Milyonlarca Afgan'ı misafir eden Pakistan'da ise işler ilk başta güzeldi. Ucuz iş gücünün ülkeye girmesi üretimi artırmış, ekonomisi hiç olmadığı kadar büyümüştü. Afganlar, Pakistanlılardan çok daha ucuza ve çok daha zor işlerde çalışıyorlardı.

Ancak zamanla yerel halk işsiz kalmaya başladı. Afganların üreme hızıyla sayıları kısa sürede 10 milyona yaklaştı. Afganlar, Pakistan'daki hayat akışına uyum sağlamak yerine, ülkelerindeki yaşam alışkanlıklarını burada da sürdürmeye kararlıydı. Ülkenin demografik yapısı alt üst oldu.

Afganlar, Pakistan'da gettolar oluşturdu, çeteler kurdu. Kimsenin can güvenliği kalmamıştı. Sonunda Pakistanlıların canına tak etti.

Ve dönemin hükümeti, hala devam eden göç dalgasını durdurmak ve mevcut Afganlıları (davul zurnalarla) ülkelerine geri göndermek için 2002 yılında insanlık tarihinin en büyük geri dönüş programını başlattı. Milyonlarcasını sınır dışı ettiler. Sınır dışı edilen milyonlarca kişinin büyük çoğunluğu ise ülkelerine dönmek yerine şansını farklı ülkelere girmeye çalışmakta denedi.

40 yıl boyunca Afgan mültecileri misafir eden Pakistan'da milyonlarcasını sınır dışı etmelerine rağmen şu anda 2.8 milyon Afgan yaşıyor ve BM raporuna göre bu nüfusun yüzde 74'ü Pakistan'da dünyaya gelmiş. Bugün ise Pakistan'da doğan mülteci çocuklara vatandaşlık verilmesi konuşuluyor.

Tarih araştırmayı çok severim. Severim çünkü bugün yaşadıklarımızın neredeyse tamamının tarihin değişik zamanlarında ve değişik coğrafyalarında yaşanmış olduğunu bilmek, gelecek öngörülerimi kuvvetlendiriyor. Winston Churchill'in dediği gibi "Tarih tekerrürden ibarettir".

Ve yazımı eşsiz lider Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözüyle bitireyim;

"Geçmişinden ders almayan bir millet yok olmaya mahkumdur."

Diğer Yazılar