TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KURTULUŞ REÇETESİ

Hepimizin hayatında yaşadığı zor zamanlar olmuştur. Genelde çözümü detaylarda ararken aslında çıkışın gözümüzün önünde olduğunu geç farkederiz. Çoğu sorunun çözümü, kararlı adımlar atılırsa aslında basittir. Bu kararlı adımlar bazen de radikal yolları içerebilir. 

Konu başlığına geçmeden önce birkaç örnek vermek istiyorum. 

Ülkemizdeki göçmen sorunu hepimizin malumu. Bu sorun demografik yapımızı değiştiriyor. Belli ki önlem alınmazsa bağımsızlığımızı tehdit edecek noktaya gelecek.

Çözüm nedir?

- Sınır güvenliğini artırmak

- Göçmenleri kayıt altına almak

- Planlı bir şekilde ülkelerine göndermek

Herhalde pek çok kişi benimle aynı fikirdedir.  

 

Başka bir konu da konut fiyatlarındaki kontrolsüz artış. 

Çözüm nedir?

- Devlet eliyle konut üretmek

- Yabancıların mülk edinmesini engellemek

- Satışları kesin biçimde denetlemek

Bu konuda da hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.

 

Gelelim kurtuluş reçeteme.

Bence Türkiye ekonomisinin kurtuluşu inanç turizmine yatırım yapmaktan geçiyor. Dünya Turizm Örgütü'nün verilerine göre her yıl yaklaşık 300 milyon kişi inanç turizmi kapsamında seyahat ediyor ve 50 milyar dolar civarı para harcıyor. 300 milyon inanç turistinin yaklaşık 150 milyonu Hristiyan ve bu doğrultuda seyahat ediyor. Onların harcadığı para ise 30 milyar dolar civarı. 

Reçetemde Hristiyanlara odaklanıyorum çünkü Anadolu Hristiyanlar için son derece önemli. Şöyle ki; Hz. İsa'nın annesi Meryem Ana'nın evi Selçuk'ta. 4 kanonik İncil'den birisi olan Yuhanna İncili Efes'te yazılmış. Bu İncil'de 7 Kandillik diye anılan 7 kilise Ege Bölgesi'nde bulunuyor ve Hristiyanlar bu kiliselerde hacı oluyor. Avrupa'yı Hristiyanlaştıran ve Katolik Kilisesi'nin kurucusu kabul edilen Aziz Pavlus Tarsus'ta yaşamış, hatta Tarsuslu Pavlus olarak anılmış. Hz. İsa'nın 12 havarisinden olan Aziz Filipus'un mezarı Denizli'de... Kadim Anadolu topraklarının bize sunduğu tarihsel ve dinsel sayısız avantajı yazmıyorum bile. 

 

Öte yandan Meksika'daki Our Lady of Guadalupe Bazilikası her yıl 20 milyon ziyaretçi alıyor. Nedeni ise Hz. Meryem'in oradaki bir çobana 4 defa görünmesine inanmaları. 

Vatikan tarafından kabul edilmiş ve defalarca papalar tarafından ziyaret edilen Meryem Ana Evi'nin yıllık ziyaretçi sayısı ise en iyi zamanlarında 600 bin. Yani Meksika'daki ziyaretçiler Türkiye'ye gelseler, TÜRSAB'ın verilerine göre bir turistin Türkiye'de ortalama 735 dolar harcadığı verisinden yola çıkarak 14.7 milyar dolar gelir elde edebiliriz. Biraz daha zorlasak belki de sadece inanç turizmiyle Türkiye'nin dış ticaret açığı kapatılabilecek. 

Bu arada unutmadan söyleyeyim, Türkiye'ye gelen turist sayısı yıllık 45 milyon kişi civarı ve bunların tamamına yakını yaz turizmi için geliyor. İnanç turizmi ise yılın her ayı yapılabiliyor. Diğer konu da Türkiye'ye gelen turistlerin büyük kısmını Ruslar, Almanlar ve İngilizler oluşturuyor. Amerikalılar, İtalyanlar, İspanyollar, Portekizliler, Brezilyalılar bu listede yok. İnanç turizmi ile asıl onları ülkemize getirebileceğiz.

 

Çözüm?

- Önyargılardan kurtulmak

- Yurtdışı tanıtımları yapmak

- İnanç turizmi yatırımlarını desteklemek

 

İşte bu kadar basit.

 

Not: Ülkemiz inanç turizmini desteklemek adına kaleme aldığım ve 62 ülkede yayında olan Mary Efes’e Yolculuk romanını okumanızı tavsiye ederim.

https://amzn.eu/d/3HGUl4k (Türkçe)

https://amzn.eu/d/d2n0u01 (İngilizce)

 

Diğer Yazılar