ÇAL KAYI PAZARI, DÖNEMİN AVM’Sİ

Denizli’nin Çal ilçesinde eski adıyla Kayı Pazarı olarak bilinen bölge ile ilgili konuşan PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, “Kayı pazarı veya kırık minare olarak bilinen alan, dönemin en büyük AVM’sidir” dedi.   

Denizli’de tarihi mekanları ve kültürel değerleri içinde barındıran Çal, Baklan ve Bekilli ilçelerine tanıtım gezisi düzenlendi. Gün boyu devam eden geziye katılanlar, Baklan ilçesinde Boğaziçi Camisi, Hüsamettin Gazi Türbesi, Çal ilçesinde Kayı Pazarı veya yıkık minare olarak bilinen alanı, Değirmenderesi tarihi un değirmeni, Çakırlar Cemevi, Süller Mahallesinde Ahmet İzzet Efendi mezarı ve evi, Apollon Lermenos Tapınağı, Hançalar Mahallesinde bulunan tarihi köprüyü, Bekilli ilçesinde de taş resimleri gezip, bölgedeki tarihi dönem hakkında bilgiler aldı.  

ÇAL KAYI PAZARI

Önemli bir ticari güzergah

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Balık, Çal Kayı Pazarının geçmiş dönemde  bölgenin en büyük alışveriş merkezi olduğunu söyledi. Kayı pazarı alanının tesadüfen kurulmadığına dikkat çeken Balık, “Kayı Pazarı ya da bölgedeki ismi ile kırık minarenin  kaynaklarda ilk Türk yerleşiminden itibaren pazar yeri olarak tahsis edildiğini öğreniyoruz. Varlığı Türklerin ilk bölgeye gelişine kadar uzanıyor. Bölgedeki Türkmenler üretmiş oldukları kilim, halı, hayvansal gıdalar, peynir, yoğurt, süt gibi çeşitli ürünleri, bu bölgedeki ticari hareketliliğin canlı olmasına bağlı olarak burada pazarlamışlar. Peki, burada hangi ticari güzergâh var. Salihli Sart ile Apemi yani Dinar arasındaki, bağlantı bu güzergâhtan kuruluyor. Burası önemli bir ticari güzergâhtır” dedi. 

 “Bugünün anlayışıyla aslında bir AVM’nin önündeyiz” 

Mekanın kompleks yapı olarak inşa edildiğini tespit ettiklerini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Balık, “Bu pazar varlığını Osmanlılar dönemine kadar sürdürmüş. Osmanlılar döneminde, bölgedeki hareketliliği fark eden dönemin Akdeniz kaptanı deryası Kaymak Mustafa Paşa, buraya büyük bir vakıf kurmuş.  Kaymak Mustafa Paşa'nın kurmuş olduğu vakfın vakfiyesi elimizde. Vakfiyeden edindiğimiz bilgilere göre aslında burası kompleks bir yapı, yani bugünün anlayışıyla aslında bir AVM’nin önündeyiz” şeklinde konuştu.