ANADOLU’NUN İLK ÖRNEĞİ BEYAĞAÇ MAMUTU…

Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında bulunan, Anadolu'daki ilk örnek konumunda olan mastodon fosiline ilişkin makale, uluslararası hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

Denizli'de Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 2017-2021 yılları arasında yürütülen yüzey araştırmalarında 14 milyon yıl öncesine kadar giden çeşitli hayvan fosilleri bulundu. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek başkanlığında, yurt içindeki ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden paleoantropolog, paleontolog ve jeologların da içinde bulunduğu akademisyen ekip, yüzey araştırmalarda elde ettikleri verileri, bilim dünyası ile paylaştı.

Ekibin 2019 yılında Beyağaç'ta tespit ettiği, Anadolu'daki ilk örnek konumundaki bir fil türüne ait yayın, alanın lider dergilerinden Journal of Vertebrate Paleontology'de yayımlandı. Geç Oligosen döneminde Afrika'da ortaya çıkan, Miyosen dönem sırasında kuzey yarım küre boyunca dağılmış ve Pleistosen sonuna kadar Kuzey Amerika'da varlığını sürdüren Mammutidae ailesine ait filler, uzun geçmişlerine ve geniş coğrafi dağılımlarına rağmen, Avrasya'nın Miyosen döneminde az görülmekte.

ANADOLU’NUN İLK ÖRNEĞİ BEYAĞAÇ MAMUT’U…

BULUNAN MAMUT FOSİLİ FİL GÖÇLERİNİ AYDINLATACAK

Beyağaç'ta Geç Miyosen dönemine tarihlendirilen seviyede bulunan azı dişinin morfolojik ve metrik özellikleri, türün 'Mammut' olarak sınıflandırılması gerektiğini ortaya koymakta. Bu da bu fosili, bu türün Anadolu'daki ilk örneği konumuna getirmekte. Ayrıca Beyağaç örneği bu türün Asya'daki dağılımında en batı ucu temsil etmekte. Bu fosil, az bulunan bu gruba ait yeni bilgileri ortaya koymakla beraber Avrupa-Doğu Asya arasında Geç Miyosen dönemde gerçekleşen fil göçleri hakkında da önemli bilgiler sağlamakta.

Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek, Eberhard Karls Üniversitesi ile yaptıkları bu çalışma ile yoğun arazi çalışmasının meyvelerini almaya başladıklarını kaydetti.