DENİZLİLİ DEVLET SANATÇISI ATLIĞ VEFAT ETTİ

Süvari albayı ve müzisyen olan babasının görevde bulunduğu Denizli'nin Sarayköy ilçesinde doğan, koro şefi, ses sanatçısı ve müzik araştırmacısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ, 98 yaşında hayatını kaybetti.

Türk müziğinin önemli isimlerinden, devlet sanatçısı unvanına sahip olan Prof. Dr. Nevzat Atlığ, tedavi gördüğü hastanede 98 yaşında vefat etti. Aslen Edirneli olan Prof. Atlığ, 14 Ekim 1925'te süvari albayı ve müzisyen olan babası Nazmi Atlığ'ın görevde bulunduğu Denizli'nin Sarayköy ilçesinde doğdu. Babasından keman ve musiki öğrenen Atlığ, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup, radyoloji ihtisası yaptı. Üniversite korosunda keman çalan ve daha sonra bu koronun şefi olan sanatçı, 1955-1958 yılları arasında İstanbul Radyosu Müdürü oldu.

BAŞARILARLA DOLU BİR ÖMÜR

Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kurucusu ve eski şefi Prof. Nevzat Atlığ, 98 yıllık ömrüne uzun soluklu çok sayıda başarı sığdırdı. Çeyrek asır İstanbul Belediye Konservatuvarının sanat kurulu başkanlığı ve Türk musikisi hocalığı yapan usta sanatçı, 1981'de Kültür ve Turizm Bakanlığının Klasik Türk Müziği dalında başarı ödülüne layık görüldü. 

Çok sayıda ödül alan sanatçı, 1983'te Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Üyeliğine seçildi ve 1984'te Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliğine atandı. 1985'te profesör, 1987'de Devlet Sanatçısı unvanını alan sanatçı, 1999'da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat büyük ödülüne layık görüldü. 2004'te Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülü ile ödüllendirilen sanatçı, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda 1985'ten itibaren 30 yıl öğretim üyeliği görevinde bulundu.

ESERLER VERDİ

Türk müziğinin eşsiz hafızası, koro şefi, ses sanatçısı ve değerli müzik araştırmacısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ hakkında çok sayıda makale ve kitap kaleme alınırken; müzik tutkunu usta sanatçının  bugüne kadar yönettiği sayısız sahne, radyo ve TV konserlerinin yanı sıra 20 CD'lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikisi Klasikleri nota yayınları bulunuyor. "Devlet sanatçısı" unvanına sahip olan Prof. Dr. Atlı, sesli ve görüntülü arşiv kayıtlarının tüm kullanım haklarını 2019'da İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (OMAR) bağışlamıştı.