TİTANİK’TEN KALAN MEKTUP 400 BİN DOLARA SATILDI
Titanik kazazedesi Archibald Gracie’nin geminin batmasından günler önce yazdığı mektup, İngiltere’de yapılan açık artırmada yaklaşık 400 bin dolara alıcı buldu. Mektup, Gracie’nin Titanik hakkındaki dikkat çekici ifadeleriyle “kehanet niteliğinde” olarak tanımlandı.

İngiltere’deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde, Titanik’in yolcusu Archibald Gracie tarafından yazılan bir mektup satışa sunuldu. Geminin batmasından beş gün önce kaleme alınan mektup, ABD’li bir koleksiyoncu tarafından 399 bin dolara satın alındı. İlk tahminlerde yaklaşık 80 bin dolara alıcı bulması beklenen mektubun, bu fiyatın beş katına satılması büyük yankı uyandırdı.
MEKTUBUN KEHANET NİTELİĞİNDEKİ İFADELERİ
Mektupta, Archibald Gracie’nin Titanik hakkındaki düşüncelerine yer verildi. Gracie, “Güzel bir gemi, ancak bir yargıya varmadan önce yolculuğumun bitmesini bekleyeceğim” ifadeleriyle gemiye temkinli bir yaklaşım sergiledi. Bu sözler, geminin trajik sonunu adeta öngören “kehanet niteliğinde” bir yorum olarak değerlendirildi. Mektubun tarihi ve içeriği, koleksiyoncuların ilgisini çeken başlıca unsurlar oldu.
ARCHIBALD GRACIE’NİN HAYATI VE TİTANİK
Archibald Gracie, Titanik kazasından sağ kurtulan yolcular arasında yer aldı. Kaza günü geçirdiği hipotermiyi tam olarak atlatamayan Gracie, kazadan sekiz ay sonra diyabete bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Gracie, yaşadıklarını “Titanik Hakkındaki Gerçekler” adlı kitabında detaylı bir şekilde anlatmıştı. Bu kitap, Titanik kazasına dair önemli bir tarihi belge olarak kabul ediliyor.
TİTANİK’İN TRAJİK SONU
Lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912’de İngiltere’nin Southampton kentinden New York’a gitmek üzere 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla yola çıktı. Gemi, 15 Nisan 1912’de Kuzey Atlantik’te bir buzdağına çarparak battı. Kazada 1500’den fazla kişi hayatını kaybederken, Carpathia gemisi tarafından 710 kişi kurtarıldı. Titanik faciası, denizcilik tarihinin en büyük trajedilerinden biri olarak kayıtlara geçti.