TRUMP’TAN AB VE MEKSİKA’YA YÜZDE 30 TARİFE

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla Avrupa Birliği ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Trump, misilleme durumunda tarifelerin daha da artırılabileceği uyarısında bulundu.

Trump, yeni vergi kararını Truth Social adlı sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımla duyurdu. Kararla ilgili olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum’a yazdığı mektupları da yayımlayan Trump, “Şimdiye kadar kapalı olan ticaret pazarınızı ABD’ye açmak ve tarife ile tarife dışı engelleri ortadan kaldırmak isterseniz, bu mektupta bir ayarlama yapmayı düşünebiliriz” ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı, AB veya Meksika'nın karşılık olarak yeni tarifeler uygulaması halinde, yüzde 30’luk vergi oranının daha da yükselebileceği uyarısında bulundu.

DAHA ÖNCE DE BİRÇOK ÜLKEYE TARİFE GETİRDİ

Trump, hafta başında Japonya, Güney Kore, Kanada ve Brezilya da dahil olmak üzere birçok ülkeye yönelik yeni tarifeler açıklamış; ayrıca bakır ithalatına yüzde 50 oranında gümrük vergisi getirmişti.

AB BİR ANLAŞMA UMUDU TAŞIYORDU

Avrupa Birliği, ABD ile ticarette kapsamlı bir anlaşma yapılabileceği beklentisi taşıyordu. Ancak Trump’ın son açıklamaları, bu yöndeki iyimserliği azalttı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hafta içinde yaptığı açıklamada, “Sağlam duracağız. ABD ile müzakere edilmiş bir çözümü tercih ediyoruz. Bu nedenle bir anlaşmaya varmak için ABD yönetimiyle yakın bir şekilde çalışıyoruz” demişti.

Von der Leyen, hafta başında Trump ile yaptığı görüşmeyi işaret ederek, “İlkelerimize bağlıyız ve çıkarlarımızı savunuyoruz. İyi niyetle çalışmaya devam ediyoruz. Bütün senaryolara karşı hazırız” değerlendirmesinde bulunmuştu.

GEÇMİŞTEKİ GERİLİMİN YENİ PERDESİ

Trump, daha önce de AB ülkelerinden çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 50, otomotiv ürünlerine yüzde 25 ve diğer bazı ürünlere yüzde 10 oranında gümrük vergisi getirmişti. AB ile yapılan ticaret anlaşması görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını belirten Trump, doğrudan yüzde 50 tarife uygulanmasını önermiş, ancak bu karar daha sonra 9 Temmuz’a kadar ertelenmişti.

Tarife süresi 9 Temmuz’da sona ermesine rağmen, Trump 1 Ağustos’a kadar uzatma kararı almış ve bu süreçte yeni bir adım atarak yüzde 30’luk yeni tarifeyi duyurmuş oldu.