AHMET NURİ ERİKOĞLU KİMDİR?

Erikoğlu Grubu'nun temelleri, 1937'de iş hayatına Denizli Kaleiçi Bakırcılar Çarşısında dövmecilikle başlayan sanayi duayeni Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından atıldı. İlk yıllarda, Ahmet Nuri Erikoğlu, çekiç ve birkaç basit aletle ev ve mutfak eşyalarını bilek gücü ile üretmekteydi.

Matematiksel becerileri ve işiyle ilgili becerileri sayesinde, Erikoğlu kısa sürede bakırcılar arasından sıyrıldı ve işini büyüttü. Dövmecilikten sığamacılığa geçiş yaptı, bu da o dönemler için önemli bir yenilikti. Kısa süre içinde Ege bölgesine mal satmaya başladı.

1959 yılında İstanbul'da bir bakır elektroliz tesisi kuruldu. Bu tesis, levha bakır (katot) üretiyor ve bu bakır, Denizli'ye gelerek sığama yapılıyordu. 1970'lerde ise seri üretim başladı.

Bakır tel üretimi, Denizli'de ilk defa Ahmet Nuri Erikoğlu tarafından başlatıldı. Üretilen bakır teller, genellikle İstanbul piyasasında satıldı. İş ortağı Mehmet Ergür ile birlikte, Erikoğlu, yerli iş gücünü ve eğitimi akılcı bir şekilde birleştirdi ve sektördeki yerini sağlamlaştırdı.

Denizli'de kablo üretimine karar verildi ve Ergür Kablo kuruldu. Ergür Kablo, bakır tel üretimine devam ederken, kendi çapında büyümeye başladı ve 80'li yıllarda Türkiye'deki sektöründe ilk 5 üretici arasına girdi.

1980'lerde, Ahmet Nuri Erikoğlu'nun hayali, entegre bir bakır tel tesisi kurmaktı. Bu düşünceyle 1981 yılında Er-Bakır'ın temelleri atıldı ve 1985 yılında dünürü Cafer Sadık Abalıoğlu ile ortaklık kuruldu. Er-Bakır, Denizli'nin en büyük sermayeli şirketi ve sektöründe Türkiye'nin lideri oldu.

Erikoğlu Grubu, girişimcilik ve kurumsallık ruhunu diğer sektörlere de yansıttı. Grup, emaye bakır tel, tekstil, petrol, elektrik malzemeleri, enerji, sağlık ve teknoloji sektörlerine de yatırım yaptı. Ahmet Nuri Erikoğlu, eğitime verdiği değer ve hayırseverliği ile tanındı. Denizli'de Ahmet Nuri Erikoğlu İlköğretim Okulu, Saadet Erikoğlu İlköğretim Okulu ve Er-Bakır Fen Lisesi'ni inşa ettirdi.

Çalışanlarına verdiği değeri her fırsatta vurgulayan Ahmet Nuri Erikoğlu, çalışanlarının sosyal yaşamlarını iyileştirmek adına Bakırkent Kooperatifinin kurulmasına öncülük etti. Ayrıca, Denizli 1. Sanayi Sitesi ve 2. Sanayi Sitesi'nin Kurucu Başkanı oldu. Erikoğlu, daha önce İzmir Sanayi Odası'na bağlı şube olarak faaliyet gösteren sanayicilerle birlikte hareket ederek, Denizli Sanayi Odası'nın kurulmasına öncülük etti ve 1987 yılına kadar Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

Saadet Erikoğlu ile evliliğinden Hüseyin, Vedat, Sedat ve Nilgün isimli dört çocuğu olan Ahmet Nuri Erikoğlu, 1 Ocak 2010'da hayatını kaybetti. Ancak, sanayi dünyasında attığı adımlar ve Erikoğlu Grubu'nun temellerini atarak oluşturduğu etkileyici iş portföyü, onun adını yaşatmaya devam ediyor.