Akdeniz Anemisi (Talasemi) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Her yıl 400 binden fazla kişi Talasemi hastalığına yakalanmaktadır. Hastalığa yakalanan çoğu kişinin taşıyıcı olduğu bilinirken düzenli tedavi ile birlikte hastalığın etkileri azaltılabilmekte ve hastalar rahat bir yaşama kavuşabilmektedir. Bir tür kan hastalığı olan Akdeniz Anemisi özellikle ülkemizde sıkça karşılaşılan hastalıkların başında yer almaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalık anne ve babadan genetik aktarım yolu ile çocuklara geçmektedir. Genel olarak kana kırmızı rengini veren hemoglobin molekülünün yapısında meydana gelen bozukluk nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu yapı nedeniyle genlerde bozukluklar ortaya çıkmakta ve kemik iliği sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretememeye başlamaktadır. Akdeniz anemisi, kalıtsal bir kan hastalığı olup, beta talasemi adıyla da bilinir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Ancak, düzenli kan transfüzyonları, demir şelasyon tedavisi, kemik iliği nakli ve semptom yönetimi tedavileriyle belirtilerin hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi mümkün hale gelebilmektedir.

Akdeniz Anemisi
 

Akdeniz Anemisi Türkiye'de 1 milyon kişinin taşıdığı ve çoğu kişinin taşıdığından haberi bile olmaksızın sahip olduğu kan hastalığıdır. Talasemi olarak da bilinen Akdeniz Anemisi kalıtsal bir özelliğe sahiptir. Evlenmeden önce yapılacak kan testlerinin bu konuda büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kan testi sonuncunda bu hastalığa sahip kişilerin evlenmemeleri doğacak olan sakat çocukların da önüne geçmelerini sağlamaktadır. Testi önceden yaptırmayıp evlenmiş çiftlerin ise bu durumu sonradan öğrenmeleri durumunda çocuk sahibi olmadan yapması gereken ise genetik bir işlem yaptırmak.

 

Uzmanların çoğu kişinin bu kalıtsal hastalığı taşıdığından  habersiz yaşamlarına devam ettikleri ve sakat çocuklar doğurduklarını söylüyor. Akdeniz Anemisi tedavisi Aslında bu durumun genetik oynamalar ile önlenebilir olduğunu ama çoğu kişinin bunu bilmediğini de büyük bir eksiklik olarak vurguluyorlar.

 

Akdeniz Anemisi'nin Belirtileri

 

Talasemi'nin belirtilerinden bahsedecek olursak; karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan karın içi şişliği, solukluk, iştahsızlık ve demir tedavisine rağmen bir türlü düzeltilemeyen kansızlık durumunda Akdeniz Anemisi'nden şüphelenmek çok doğru bir tanı olabilir. Akdeniz Ateşi ile sıklıkla karıştırılan Akdeniz Anemisi birbirinden ayrılması gereken iki farklı hastalıktır. Akdeniz anemisi sürekli kan verilen ağır kansızlık durumu iken Akdeniz Ateşi ise sürekli düşmeyen bir ateş ve karın ağrısı gibi şikayetleri olan ve eğer önlem alınmaz ise böbrek yetmezliği bulgusunu ortaya çıkaran sıkıntılı farklı bir hastalık türüdür. Akdeniz Anemisi tedavisi çok büyük önem teşkil etmektedir.

 

Talasemi'nin Tedavi Yöntemleri

 

Talasemi'nin tedavi yöntemlerinden bahsetmek gerekirse; öncesinde 3-4 haftada bir yapılacak kan değişimi ve verilen kandaki demir ile hastanın vücudunda oluşacak demir fazlalığı içinde ayrı bir ilaç verilmesi gerekmekte fakat bu ilacında ağır etkileri ve kalıcılığı bulunmadığı için tek ve kalıcı tedavisi kemik iliği naklinden geçmektedir.