BÖBREK TAŞI VE BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ

Böbreklerde biriken sert mineral ve tuzlar zaman içerisinde böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Birçok farklı boyutta oluşabilen taşlar zaman içerisinde dayanılmaz ağrılara sebebiyet verirken özellikle idrar yollarında tıkanıklık ve farklı hastalıklara da neden olabilmektedir. Böbrek taşı oluşumundaki en büyük etkenler ise yetersiz sıvı tüketimi, aşırı tuzlu beslenme ve genetik yatkınlık olarak sıralanabilmektedir.

BÖBREK TAŞI VE BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ


Böbrek taşı oluşma durumunu kısaca böbrekte biriken sert maddelerin böbrek kanallarında oluşup sonrasında kalsiyum oksalat ve ürik asit gibi maddelerin idrar içerisinde gereğinden fazla birikmesi ile oluştuğunu ve böbreğin iç kısmına yapışarak böbrek taşı oluşumuna neden olduğunu açıklayabiliriz. Böbrek taşı tedavisi ihmal edilmemesi gereken aksi halde çok olumsuz sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.


Neden oluştuğunu kesin olarak söylenemese de uzmanların bu konuda yapmış oldukları araştırma sonucunda elde ettikleri bilgileri sizlerle paylaşabiliriz. Doğuştan gelen idrar yolu anormallikleri, ailevi yatkınlık, Gut gibi hastalıkların sebep olduğunu söylemektedirler.


Yapılan başka bir araştırmaya da göre sıcak iklimlerde bulunan hastaların daha büyük ve sık böbrek taşı oluşturdukları gözlenmiştir. 

 

Böbrek Taşı Belirtileri

 

Böbrek taşı belirtileri ise; bulantı, kusma, şiddetli ağrı, idrarda kan olarak görülmektedir. Yalnız idrarda kan her zaman kırmızı renkte gözükmeyip çok koyu sarı bir idrarda aynı belirtiyi gösterebilir. Bu belirtileri gösteren hastaların mutlaka böbrek taşı tedavisi yaptırmaları gerekmektedir.

Böbrek taşı belirtileri her yaşta ortaya çıkabileceği gibi genellikle idrarda yanma ve idrar renginin değişmesi şeklinde kendisini göstermektedir. İlk başlarda oluşan yanma hissi zaman içerisinde kendini dayanılmaz acılara bırakmaktadır. Bu nedenle herhangi bir belirtiyi taşıyan kişilerin acil olarak bir doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.

 

Böbrek Taşı Tedavisi


Böbrek taşı tedavisi'ne değinmek gerekirse bu durumu 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Birinci yöntem Urs (Uretoroskopi) yöntemi sayesinde 3mm çapında bir mercek altında görüntüleyip taşları yok etme yöntemidir. İkinci yöntem ise  PNL (Perkutan Nefrolithotmy) yöntemi ile 2cm den büyük ve de kırılamayacak ufaklıkta olan taşlara sahip hastalara uygulanan ve genel anestezi ile 1 cm’lik kesi ile taşları çıkarılan yöntemdir. Üçüncü yöntem ise medikal bir tedavi olup 5mm’ye kadar olan taşlar için uygulanan ilaç tedavi yöntemidir ve bunun yanında bol sıvı tüketimi de oldukça önemli bir destekleyicidir.