SİROZ NEDİR? SİROZ BELİRTİLERİ
Vücudumuzun ana fabrikası olan karaciğerin işlevini yitirerek görevini yerine getirmemesi sonucunda karaciğerin yapısal dokusunun bozulması siroz hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genel olarak obezite, hepatit ve kontrolsüz ilaç kullanımı siroz hastalığına sebebiyet vermektedir. Siroz nedir? Siroz belirtileri nelerdir? Siroz neden olur? Sorularının yanıtları ise;
SİROZ NEDİR?
Özellikle son zamanlarda en çok aratılan rahatsızlıkların başında yer alan bir karaciğer hastalığıdır. Siroz nedir sorusu özellikle son zamanlarda birçok kişi tarafından aratılan hastalıkların başında yer almaktadır. Siroz hastalığında karaciğerde bulunan sağlıklı dokular yerini skar dokuları ile değiştirmektedir. Bunun sonucunda karaciğer kalıcı olarak hasar görür ve siroz ortaya çıkar. Siroz için özetle ileri derece bir karaciğer hastalığı diyebiliriz.
Siroz nedir sorusunun bir diğer yanıtı ise karaciğerin kendi yapısı ile ilgilidir. Karaciğer vücudumuz organları içerisinde yer alan ve kendini yenileme özelliğine sahip tek organdır. Siroz hastalarının karaciğerleri çalışamaya devam ederken skar dokusu düzgün çalışmasını engellemektedir. Bu da sağlıklı bir karaciğer fonksiyonuna engel olmaktadır. Genel olarak protein üretimini keser, ilaç ve toksinleri filtreleyemez hale gelir. İki evreden oluşan siroz kompanse ve dekompanse olarak adlandırılmaktadır.
Siroz Neden Olur?
Bu kadar tehlikeli bir hastalık olan siroz neden olur sorusu ile hastalığın önüne geçmek için herkesin bilmesi gereken cevapları barındırmaktadır. Karaciğer genel bir ifade ile vücudun ana fabrikası olarak tanımlanabilir. Burada vücuda giren tüm gıdaların yararlı ve yararsız olanları ayrıştırılmaktadır. Vücuda faydası olan ürünler karaciğerde ortaya çıkarılmaktadır. Karaciğerin sağlığını yitirmesi sonucunda albümin sentezi işlemi ortadan kalkmaktadır. Sıvılar albümin işlevi ile damar içinde tutulurken artık tutulamaz ve zamanla dokular zarar görmeye başlar. Siroz neden olur ve siroz hastalığının nedenlerine bakacak olursak;
-
Kontrolsüz ve doktor onayı olmadan ilaç kullanımı,
-
Obezite,
-
Hepatit,
olarak kısaca özetlenebilir.
Siroz Belirtileri
Siroz belirtileri erken dönemlerde ve ileri evrede farklılık göstermektedir. Siroz için uzun süreli bir hastalık olduğunu söylememiz doğru olacaktır. Erken dönemlerde hafif siroz belirtileri gözlemlenmektedir. Karaciğerde meydana gelen bozulma arttıkça etkileri de artmaktadır. Erken dönem en çok görülen belirtileri arasında kilo kaybı, sürekli bulantı ve halsizlik, iştah kaybı, hızlı yorulma gözlemlenmektedir. İlerleyen boyutlarda ise vücut su biriktirmeye başlar ve ödem miktarı artar. Karında sürekli bir şişkinlik hali olup deride hızlı morarmalar görülmektedir. Aşırı kaşıntı hali ve deride çabuk kanama da diğer belirtileri arasındadır.