HEPATİT B BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

En bulaşıcı hastalıklardan biri olan Hepatit B halk arasında sarılık olarak bilinmektedir. Karaciğer iltihaplanması olarak özetlenebilecek hastalık karaciğerin sindirim, kan şekeri ayarlamasını yapamaması, zehirli maddeleri yok edememesi nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilecek hastalıkların başında yer almaktadır.

HEPATİT B


Bulaşıcı hastalıkların başında gelen Hepatit B karaciğer iltihaplanması olarak da bilinmektedir. Karaciğeri  hedef alıp karaciğere yerleşen ve orada çoğalan bu virüs halk arasında sarılık olarak tabir edilmektedir. Vücudumuzda zehirli maddeleri yok etme, kan şekeri ayarlaması yapma, sindirim, enerji sağlama gibi bir çok  önemli bir göreve sahip olan karaciğer bu virüs yüzünden bütün görevlerinde hasar görmekte ve bunun sonucunda iltihap ve hücrelerinde zarar görmektedir.

 

Hepatit B Belirtileri

 

Hepatit B belirtilerine bakacak olursak, kaslarda ağrı, sürekli bir bulantı ve kusma hissi, deride kızarıklık, baş ağrısı, deride ve gözün çevresinde sarı renk oluşumu gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. En sık görülen ise deri ve gözlerde sararmadır ve bu yüzden sarılık olarak tabir edilmektedir. Hepatit B belirtileri içerisinde en sık rastlananı gözlerde meydana gelen sararmadır.

 

Hepatit B Tedavisi


Hepatit B tedavisi için, en yaygın kullanım olan ilaç tedavisidir. Hastalığın takibi çok önemlidir. Kullanılan ilaçların amacı karaciğer hasarını azaltmak ve virüsün oluşmasını engellemektir. İlaçlar kullanım sırasında sarılık durumunu da çözmektedir. Daha hafif vakalarda ise doktor kontrolünde yapılan enjeksiyonlu ilaçlarla bu işlem yapılmaktadır ve doktorunuzun sunduğu süre boyunca bu ilacı almanız hastalığın tekrarını engelleme konusunda olması gereken bir yoldur. Hepatit B tedavisi yanında korunma amaçlı uygulamalarda mevcuttur. Hebatit B'nin önlenmesi konusunda da yapılmış olan bir aşı uygulaması da mevcuttur. %95 etkili olan bu aşı hasta olmayan yeni doğmuş bebekler için ileride oluşabilecek bu rahatsız edici hastalık yapılacak olan 3 doz aşı ile engellenebilir. Yapılan ilk  dozdan sonra ikinci doz 1 ay sonra üçüncü doz ise 6 ay sonra uygulanmaktadır. Cinsel ilişki ile de bulaşan bu hastalığı kaptığınızı düşündüğünüz bir şüphe durumda ise ilk üç gün içinde bu aşıyı vurdurmanız hastalığı önleyebileceğiniz anlamına gelmektedir.