MİGREN
Migren günümüzde hemen hemen herkeste görülmeye başlanan en büyük sinir sistemi hastalıklarının başında yer almaktadır. Migren atağı, migren tedavisi ve migren belirtileri ile ilgili olarak detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.
MİGREN
Nörolojik hastalıkların başında gelen Migren çoğumuzun hayatında bir yer kaplamaktadır. Sinir sistemimizden kaynaklanan ve temel işlevi olan dolaşım - damar - sindirimin geçici olarak aksaması durumunda zonklayıcı ve yırtıcı bir ağrıya sebep olur. Bu haliyle normal baş ağrılarından farklı seyreden Migren tedavisi mümkündür.
Migren Atağı
- Tek taraflı şiddetli baş ağrısı (Genellikle şakak, göz ya da gözün arkasında artar)
- Aura (Etrafta parıltılar görme veya el, çene, ağız, dil de uyuşmalar)
- Aşırı duyarlılık, tepkisellik (Işığa hassasiyet gibi)
- Sürekli bir yorgunluk hali
- Bulantı ve kusma
- İshal, ya da kabızlık
- Karında şişlik hissi
Bu belirtilerin hepsini yaşamak zorunda değilsiniz fakat temel en belirgin belirtiler bunlar olup şiddetli ve tek taraflı baş ağrısının yanında eğer geri kalan en az 3 belirtiyi görüyorsanız migreniniz var demektir. Peki Migren atağı neden oluşur? Bu ağrıyı tetikleyen hareketlerde bulunuyor muyuz? gibi soruların şimdi cevabını vermeye çalışacağız.
Yiyecek olarak çikolata, peynir, fıstık ezmesi, avokado, soya ürünleri, konserveler, muz ve benzeri yiyeceklerin migren atağını tetikleyebileceğini belirtiyorlar. Çevresel faktör olarak da iklim değişikliklerinin, etrafınızda olabilecek pis kokuların, aşırı parlak yanıp sönen ışıklar, aşırı gürültülü müzik sesi de migren atağınızı harekete geçirebilecek çevresel etmenlerdir. Bunun yanında fazla yorgunluk da Migrenin atağa geçmesine sebeptir. Uyku düzenimize göre de şekillenen migren atağı az ya da çok uyuma durumumuza göre de atağa geçebilmektedir.
Migren Tedavisi
Öncelikle Doktorunuzun da önereceği gibi Migren taklidi yapan bir hastalığınızın olup olmadığını kanıtlayacak bir beyin tomografisi çektirmeniz gerekecektir. Migren tedavisi öncesinde beyin tomografisi önem taşımaktadır. Bunun sonunca doktorunuz migren teşhisinden bulunur ise ataklarınızın sıklık durumuna göre ya ataklarınızı geçirmeye yönelik kriz tedavisi ya da uygun dozda ilaç tedavisine başlanır.
Migreni oluşturan etkenler kişiden kişiye göre değişmektedir ancak migren tedavisi mutlaka başlanması gereken bir süreçtir. Fakat yine de belli başlı etmenlerin migreni tetiklemektedir. Ancak bu etkileri ortadan kaldırıcı veya azaltıcı uygulamalar ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır.