EGZAMA

Egzama şiddetli kaşıntı yanında büyük lekeler ile de görülen bazen su kabarcığı gibi bir formata da sahip olabilen bir cilt hastalığıdır. Genellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde görülmektedir. Bazı hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde de yan etki olarak egzama belirtileri oluşabilmektedir.

EGZAMA 

 

Egzama çoğunlukla şiddetli kaşıntı, kırmızı büyük lekeler ve cilt kuruluğu ile karşımıza çıkan bazı zamanlarda su kabarcıkları bile görebildiğimiz bir deri hastalığıdır. Egzamanın çoğunlukla kuru cilde sahip kişiler ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştır. Egzamayı kronik ya da akut olarak yani kısa ve uzun süreli olarak görebiliriz. Bu yüzden egzama tedavisi çok büyük önem taşımaktadır.

 

Egzama Belirtileri

 

Egzama belirtileri de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. En belirgin belirtilerden bahsetmek gerekirse, ciltte kızarıklık, çatlaklar, renginde ve dokusunda değişiklikler, pul pul döküntüler, tahriş olmuş bölgede ufak çağlı yanmış deri görüntüsü gibi belli başlı belirtilere sahip olan egzama eğer şiddetli bir hal alırsa bu kişide ekstra semptomlara sebep olur. Egzama tedavisi gerektiren bu durumlar, uyku bozukluğu, stres artışı, konsantrasyon güçlüğü, solunum yolu hastalıkları gibi belirtilerdir. Bebekler ve çocuklarda da görülebilen hastalık daha çok kuruluk şeklinde karınlarında, çene ya da ağızlarında görülüp önlem alınmazsa ileri ki yaşlarında çok büyük sıkıntılar yaşamasına sebep verebilir. Egzama belirtileri azaldıktan sonra da tedavi bir süre devam etmektedir.

 

Egzama Tedavisi

 

Hayat kalitemizi etkileyebilecek olan bu deri hastalığının tedavisine kısaca değinmek gerekirse; saymış olduğumuz tetikleyici unsurlardan kaçınılır ve de gereken egzama tedavisi uygulanması durumunda egzamanın hayatınızda kalıcı bir yere sahip olmasını engelleyebilirsiniz. Tabii ki de doktor kontrolünde size verilmesi uygun görünen kortizonlu kremler, alerji hapları ya da çok şiddetli bir egzamanız varsa da kortizon tabletler ve iğnelerde bu deri hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır.