Kiloya Göre Diyet Listesi Nasıl Oluşturulur

Kiloya Göre Diyet Listesi Nasıl Oluşturulur? başlıklı makalemizde, kiloya göre uygun bir diyet listesi oluşturmanın yöntemlerini paylaşıyoruz. İdeal kiloya ulaşmak veya kilo vermek isteyenlere pratik öneriler sunuyoruz.

Diyet listesi oluşturmak söz konusu olduğunda bu süreçte belli başlı faktörleri dikkate almak önemlidir. Bu süreçte dikkat etmeniz faktörler şu şekilde sıralanabilir,

  • Hedef belirleyin,
  • Kalori hesaplamanızı yapın,
  • Dengeli beslenmeye özen gösterin,
  • Porsiyon kontrolü yapın,
  • Bol bol su için,
  • Besin listesi hazırlayın,
  • Öğün planlamaları yapın,
  • Atıştırmalıklar planlayın,

Gibi faktörlere dikkat etmek kiloya göre diyet listesi açısından önemlidir. Kilonuza göre diyet listesi oluştururken aynı zamanda güncel kilonuzu da bilmeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse 90 kilo olan biriyle 60 kilo olan birinin diyet listesi birbirinden farklı olacaktır. Dolayısıyla kilonuzun güncel halini bilmek önemlidir.

Hangi Ürünler Diyette Yenmez?

Bazı ürünler diyette hiçbir şekilde yenmemesi gereken ürünler olarak sıralanır. Bu ürünler arasında şekerli yiyecekler ve içecekler en önemli gıdalardır. Şeker kilo kontrolünün düşmanıdır ve aynı zamanda kilo alımını doğrudan tetikleyicidir. Dolayısıyla şeker tüketimini diyette %0 düzeye indirmek gerekir.

Şekerden sonra diyette yenmemesi gereken ürünler başında ekmek çeşitleri geliyor. Beyaz ekme grubunda bulunan köy ekmekleri, fırın ekmekleri, lavaşlar, poğaçalar ve börekler hiçbir şekilde diyet yaparken yenmemelidir. Diyetteyseniz tatlılardan da tamamıyla uzak durmalısınız. 1 porsiyon baklava yaklaşık olarak 1000 kalori içerir. Dolayısıyla 3 baklava yediğinizde 1000 kalori alırsınız ve buda kilo alımını doğrudan artıracaktır.

Diyette Sınırsız Yenebilir Yiyecekler Nelerdir?

Diyetteyken sınırsız yiyebileceğiniz diyet yiyecekler bulunuyor. Özellikle salatalar bu yiyeceklerin en başında yer alıyor. 1 salata kalori bakımında 8 kaloriye eş değerdir. Aynı zamanda içinin %90 oranında sudan oluşması salataların kilo kontrolünde oldukça etkili gıdalar arasında yer almasını sağlayacaktır. Diyetteyken yenebilecek bir diğer sınırsız gıda ürünü domatestir.

Domateste tıpkı salatada olduğu gibi %70’i sudan oluşan bir gıdadır ve yaklaşık olarak 1 domates 15 kaloriye eş değer olduğu için kilo aldırmaz. Elbette su içmekte diyet sırasında kilo aldırmayacak besinler arasındadır. Sınırsız bir şekilde su içebilir ve ne kadar fazla su içerseniz hızlı bir şekilde kilo verirsiniz.