Kadın Sağlığı Konusunda Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Kadınların sağlıkları söz konusu olduğunda erkeklerin bazı bilmeleri gereken dönemler mevcuttur. Eşiniz ve sevgiliniz bazı dönemlerde gergin olabilir ve kadınsal durumlara bağlı olarak farklı bir döneme girebilir. Dolayısıyla bu dönemleri bilmek önemlidir.

Kadınların sağlıkları söz konusu olduğunda erkeklerin bazı bilmeleri gereken dönemler mevcuttur. Eşiniz ve sevgiliniz bazı dönemlerde gergin olabilir ve kadınsal durumlara bağlı olarak farklı bir döneme girebilir. Dolayısıyla bu dönemleri bilmek önemlidir. 5 faktör şu şekilde sıralanabilir;

  • Menstrüel dönem,
  • Doğurganlık dönemi,
  • Kadın hormonları,
  • Kadın kanserleri,
  • Osteoporoz,

Gibi faktörler günümüzde kadınların en çok dikkat edilmesi dönemleri arasında bulunuyor.

Menstrüel Dönem

Kadın sağlığıyla bilmeniz gereken en önemli dönemlerden birisi de menstrüel dönem olarak bilinir. Regl ağrısı, düzensiz adet döngüsü, aşırı kanama, adet kesilmesi gibi dönemler kadınların hem fizyolojik hem de duygusal açıdan olumsuz yönde etkilenmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla bu dönemlerde kadınların psikolojik sağlıklarına daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir.

Doğurganlık Dönemi

Doğurganlık dönemi üreme sağlığı sorunlarında kadınların vücutsal olarak farklı dönemler yaşadıkları döneme girmesini sağlayacaktır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak, doğru bir hamilelik planlamak, doğum kontrolü konusunda bilinçli olmak doğurganlık döneminin en önemli dönemleridir.

Kadın Hormonları

Kadın hormonları kadınlarla ilgili mutlaka bilmeniz gereken faktörler arasındadır. Kadın hormonları bazı dönemlerde zirve noktasına ulaşabilir ve bu durumda kadınlara daha hassas davranmamız gerekecektir. Özellikle adet dönemlerinde kadınların hormonlarında farklılıklar yaşanır ve kadınlar bu dönemde duygusallaşacaklardır. Bu dönemlerde kadınların duygusallığına dikkat etmek ve onların yanında olmak çok önemlidir.

Kadın Kanserleri

Kadınlarda kanser türleri erkeklere göre daha fazla görünür. Rahim kanseri ve meme kanseri kadınların psikolojisinin olumsuz yönde etkilenmesinde etkili olacaktır. Eğer tanıdığınız bir kadın kanser olduysa psikolojik anlamda onun motivasyonunu üst düzeyde tutmak önemlidir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kadınlarda kanser vakalarının görülme sıklığı erkeklere nazaran %25 oranında artış göstermiş durumdadır.

Osteoporoz

Erkeklere nazaran kadınlar yaşlandıkça osteoporoz döneminde ciddi düzeyde artışlar yaşanır. Bu dönemde kadınların kemik sağlığında olumsuz gelişmeler yaşanır ve kemikler vitaminsizliğe bağlı olarak güçsüzleşir. Bu güçsüzleşme neticesinde ortopedik rahatsızlıklar kadınlarda daha sık görülecektir. Ortopedik rahatsızlıklar arasında ayak burkulmaları ve diz kaymalarıyla beraber diz kireçlenmeleri gene kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla gözükür.