Sağlıklı Bir Bireyde Kan Değeri Nasıl Olmalı?

Her bireyin vücut fonksiyonları ve gelişimi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla sağlıklı bir bireyde kan değeri nasıl olmalı, sorusunun tek bir yanıtı olmamakla beraber değerleri etkileyen birçok unsur bulunuyor.

Sağlıklı Bir Bireyde Kan Değeri Nasıl Olmalı?

Her bireyin vücut fonksiyonları ve gelişimi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla sağlıklı bir bireyde kan değeri nasıl olmalı, sorusunun tek bir yanıtı olmamakla beraber değerleri etkileyen birçok unsur bulunuyor. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Boy,
  • Sağlık durumu,

Kan değerlerini etkileyen en önemli faktörler arasında bulunuyor.  Kan basıncı bu süreçte 120/80 mmHg değerinde olması gerekir. Fakat yaşla birlikte kişinin sağlık durumunda farklılıklar yaşanacaktır. Bu farklılıklar yukarı yönde de olabilir, aşağı yönde de olabilir.

Dolayısıyla bu durum tamamıyla kişilerin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek faktörler arasında yer alıyor. Bu süreçte kolesterol da önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Sağlıklı bir kişinin LDL kolesterolü 100 mg/dl olmalıdır.

Sağlıklı Bir Bireyde Kan Şekeri Nasıl Olmalıdır?

Kan şekeri sağlıklı bireylerde ortalama olarak 70-100 mg/dl aralığındadır. Fakat tokluk ve açlık bu durumu etkileyecektir. Dolayısıyla test sırasında tok veya aç olmanız kan şekerinin artmasında ve azalmasında etkili olacak faktörler arasında bulunuyor.

Bunun yanında Hemoglobin seviyesi de bu süreçte 12 ile 16 g/dl düzeyinde olması gerekirken bu durum kadınlar içindir. Erkekler için ise bu seviye ortalama olarak 13,5 – 17,5 g/ dl düzeyinde olmalıdır. Kan hücreleri sayısı kapsamında sağlıklı kişilerin kan hücrelerinin sayısı ortalama 4,5 ile 5,5 milyon olacaktır. Beyaz kan hücresi sayısı ise 4.000 ile -11.000 mikrolite arasında olması gerekir

Sağlıklı Bir Bireyde Kan Değerlerini Neler Etkiler?

Bireylerin kan değerlerini günümüzde birçok oluşum etkilemektedir. En basitinden tokluk ve açlık seviyesi bile kan değerlerini etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Bunun yanında sağlık durumu da kişilerin kan durumunu etkileyen en önemli faktörlerdir.

Sağlıklı bir bireyseniz fakat kronik hastalıklarınız bulunuyorsa kan değerleriniz düşük olabiliyor. Kronik rahatsızlıklar kan değerlerini etkileyen en önemli faktörler arasında bulunuyor. Aynı zamanda kan değerlerini etkileyen en önemli faktörlerin başında yaş ve cinsiyet faktörleridir. Yaş ve cinsiye faktörleri kan değerlerini değiştiren faktörler arasında ilk sırada yer alacak faktörler olarak ön plana çıkıyor.