Polikistik Over Nedir? Tedavisi Mümkün mü?

Polikistik over hastalığı, yumurtalıklarda çok sayıda kistin oluşması ile meydana gelen, kıllanma, kilo artışı, sivilce oluşumu gibi pek çok belirti ile kendini gösteren ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Polikistik over hastalığı, yumurtalıklarda çok sayıda kistin oluşması ile meydana gelen, kıllanma, kilo artışı, sivilce oluşumu gibi pek çok belirti ile kendini gösteren ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tüp bebek merkezlerine gelen hastaların beşte birinde polikistik over sendromu görüldüğü tespit edilmiştir. Yani bu hastalığa sahip kişilerin bir uzman tarafından görülerek tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Aksi halde kişide çocuk sahibi olamamaya kadar giden pek çok rahatsızlık meydana gelebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Polikistik over sendromu olan kadınlar, hastalığın başlangıç dönemlerinde herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmazlar. Fakat zaman geçtikçe hastalık belirtileri ile birlikte kendini göstermeye başlamaktadır. Hastalığın semptom vermeden önceki süresi de göz önüne alınırsa bu sürenin çok uzun olduğu ve belirtiler görülmeye başlanınca tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde hastalık ilerlemeye devam etmekte ve pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Polikistik over sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Bu kişilerde adet düzensizliği en belirgin semptomdur.
  • Düzensiz kilo artışı da hormonal dengenin bozulmasından dolayı karşılaşılan bir diğer semptomdur.
  • Bu kişilerde vücudun çeşitli bölgelerinde aşırı tüylenme sorunu görülmektedir.
  • 2 adet döngüsü arasında döngüden bağımsız şekilde kanamalar görülebilmektedir.
  • Vücutta sivilcelenme problemi de sık sık görülmektedir.
  • Göğüslerde büyüme ya da küçülme de sık karşılaşılan problemlerdendir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromu tedavisi, hastanın yaşına ve fiziksel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Polikistik overli kadınların çoğunda artmış kilo sorunu bulunmaktadır. Bu kişiler düzensiz bir şekilde kilo almaktan şikayet etmektedir. Bu kişilerin diyetisyen kontrolünde diyet yapmaları ve kilo vermeleri önerilir.

Kilo sorunu çözülen pek çok hastanın polikistik over sendromundan kurtulması da çok olasıdır. Kilo verdikten sonra da adet düzensizliği sorunu devam eden kişilere, vücutlarında normalden fazla bulunan androjen yani erkeklik hormonunun azaltılmasına yönelik antiandrojenik ilaçlar verilir. Yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve iğneler de bu dönemde sık sık kullanılmaktadır. Yani polikistik over tedavisi mümkün mü sorusunun cevabı evet, bir uzman doktor kontrolünde bu hastalığın tedavisi mümkündür olmaktadır.