Yumuşacık Et İçin Püf Noktalar

Türk ve Dünya mutfağında pek çok yemekte kullanılan kırmızı et, pek çok yönden sağlığa faydalı içerikler barındırmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan bu kırmızı etin düzgün bir şekilde pişirilmesi de sağlık açısından oldukça önemlidir.

Türk ve Dünya mutfağında pek çok yemekte kullanılan kırmızı et, pek çok yönden sağlığa faydalı içerikler barındırmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan bu kırmızı etin düzgün bir şekilde pişirilmesi de sağlık açısından oldukça önemlidir. Doğru şekilde pişirilmediğinde oldukça lezzetsiz olan kırmızı et, pişirme derecesinin doğru ayarlanmaması halinde sert olmakta ve bu da yemeği yiyecek kişinin yemekten zevk alamamasına neden olmaktadır.

Hem restoranlarda hem de evlerimizde yaptığımız yemeklerde büyük yer edinen kırmızı etin pişirilmesinde kullanılan bazı püf noktalar vardır. Bu yazıda yumuşacık et için püf noktalar nedir sorusunun cevabını sizler ile paylaşacağız.

Hangi Et Nasıl Pişirilmeli?

Etin de kendi içinde pek çok çeşidi bulunmaktadır. Her et türünün kendine özgü pişirme teknikleri bulunmaktadır. Peki hangi et nasıl pişirilmeli? Bonfile, pirzola, biftek gibi et türlerinin pişmesi için en uygun ortam ızgara iken gerdan, döş, kol, incik gibi et bölümleri haşlama yapılarak tüketilince daha lezzetli olmakta ve pişmeleri daha rahat olmaktadır.

Kırmızı Et Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kırmızı et pişirirken etinizin yumuşacık olmasını ve ağızda dağılmasını istiyorsanız doğru pişirme tekniğini kullandığınıza emin olmanız gerekir. Pişirme süresi de etinizin yumuşacık olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktördür.

  • Kırmızı et pişirmeden önce, tercih ettiğiniz eti iyi seçmeniz gerekir. Bunun için genç hayvanların etini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Hayvanlar yaşlandıkça etleri de sertleşeceği için bu etlerin pişirilmesi zorlaşmaktadır.
  • Hayvanın sırt bölgesinden elde edilmiş et, güneşe en çok maruz kalan ve yumuşamış olan bölgedir. Et seçiminde bunu da göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Kullanacağınız etin yağ oranı da çok önemlidir. Yağsız etler sert olacağı gibi çok yağlı etlerden de istediğiniz sonucu alamazsınız. En iyi tercih orta yağlı etler olacaktır.
  • Etin önceden marine edilip dolapta bekletilmesi ve pişirmeden önce oda ısısında bekletilmesi gerekir.
  • Eti pişirirken iyice kızdırılmış bir tava ya da önceden ısıtılmış bir fırın kullanılmalıdır. Fırın sıcaklığı 180200 olmalıdır.
  • Eti limon suyunda bekletmek daha yumuşak olmasını sağlar.
  • Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz eti sertleştireceği için pişerken kullanılmamalıdır.