Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Gelişme ve büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için yeme alışkanlıklarının kontrolü oldukça önemlidir. Sağlıksız gıdalar tüketen ve alması gereken besin öğelerini yeterli miktarda almayan çocuklarda ileriki yaşlarda pek çok sağlık sorunu çıkması olasıdır.

Gelişme ve büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için yeme alışkanlıklarının kontrolü oldukça önemlidir. Sağlıksız gıdalar tüketen ve alması gereken besin öğelerini yeterli miktarda almayan çocuklarda ileriki yaşlarda pek çok sağlık sorunu çıkması olasıdır.

Çocuğunuzun Beslenmesi İçin Öneriler

Pek çok ebeveyn, çocuklarının yemek yememesinden yakınmaktadır. Çocukların gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, ihtiyaçları olan besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketmelidir. Çocuğunuzun yemek yememesinden şikayetçiyseniz işte çocuğunuzun beslenmesi için öneriler:

  • Öncelikle çocuğunuza besin piramidini çizerek açıklayabilirsiniz. Almaları gereken sağlıklı besin gruplarının neler olduğunu, piramitteki yerleri ile birlikte göstererek çocukta farkındalık yaratabilirsiniz. Bu çiziminizi günlük tabloya dönüştürerek çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Pek çok ebeveyn tarafından en sık yapılan beslenme yanlışlarından biri de çocuk yemek yesin diye onun dilediği yiyeceklerin hazırlanmasıdır. Örneğin sabah kahvaltısında kahvaltılıkları tüketmeyi reddedip patates kızartması isteyen çocuğunuzun bu isteğini onaylamanız, onun patates kızartmasının zararlı olabileceğini düşünmesini engeller ve çocuk her aç kaldığında bu besine yönelir.
  • Hazır meyve sularının içinde pek çok katkı maddesi yer almaktadır. Çocukların severek tükettikleri bu meyve sularını evde hazırlamak da oldukça pratiktir. Hazır paketli yiyecek içecekler yerine ev yapımı ürünlere yönelmek hem çocuğunuzun hem de sizin sağlığınız için daha faydalıdır.
  • Et de sebze de vücut için oldukça faydalıdır. Çocuğunuzun gelişimi için bir öğünde sebzeye ağırlık veriyorsanız diğer öğünde et kullanmaya dikkat etmelisiniz.
  • Çocuk sağlığı için oldukça önemli olan süt, ayran gibi içecekleri çocukların damak zevkine uygun hale getirmek için içerisine farklı ürünler katarak daha zengin ve çocukların seveceği aromalar yaratabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Eğitiminde Ailenin Rolü

Çocuklar her açıdan ebeveynlerini ve aile bireylerini örnek almaya meyillidir. Bu durum beslenme alışkanlıkları için de geçerlidir. Ailedeki bireylerin sağlıksız beslenmesi ve yemek seçmesi, çocukları doğrudan etkilemekte ve daha çok küçük yaştan itibaren düzensiz ve sağlıksız beslenmelerine yol açmaktadır. Sağlıklı beslenme eğitiminde ailenin rolü hakkında bilgi sahibi olan bilinçli ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaları diğer ailelere göre daha kolay olmaktadır.