Türk Mutfağının Vazgeçilmezi Mercimek Çorbası Yapımı

Kültürümüzde yaygın olarak tüketilen yemek çeşitlerinden biri de çorbadır. Yemeklerden önce tüketilen bir kase çorba ile ana yemeğe hazırlık yaparken, bu çorbaların eşsiz lezzetleri ve faydaları ile yemek keyfimizi taçlandırmaktayız.

Kültürümüzde yaygın olarak tüketilen yemek çeşitlerinden biri de çorbadır. Yemeklerden önce tüketilen bir kase çorba ile ana yemeğe hazırlık yaparken, bu çorbaların eşsiz lezzetleri ve faydaları ile yemek keyfimizi taçlandırmaktayız. Özellikle kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan mercimek çorbası, faydalı içeriği ile sık tüketilen çorba türleri arasında yerini almıştır. Lokanta ve ev usulü mercimek çorbasının pişirilmesi için de kullanılan farklı teknikler vardır. Limonla servis edilebilen mercimek çorbası tarifini bu yazımızda sizler ile paylaşacağız.

Mercimek Çorbası Malzemeleri

Mercimek çorbası, yapımı oldukça basit olan ve bir o kadar da lezzetli çorbalar arasında yer almaktadır. Mercimek çorbası malzemeleri aşağıda yer almaktadır. Bu tarif, 6 kişilik sunum için kullanılmaktadır. İsteğinize göre yapacağınız kişi sayısına göre oranda değişiklik yapmadan malzeme miktarını arttırabilirsiniz.

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet soğan
  • yarım yemek kaşığı domates salçası ya da biber salçası (isteğe göre salçanın miktarı arttırılarak daha koyu renkli bir çorba elde edilebilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 litre sıcak su

Sos için: 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Mercimek Çorbası Yapılışı

Mercimek çorbası yapılışı için önce tencerenize sıvı yağ koyup doğradığınız soğanı pembeleşene kadar kavurun. Sonra üzerine unu ilave ederek kısık ateşte kavurun. Daha sonra salçanızı ve yıkayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin. Bu karışımın üzerine su ilave ederek güzelce karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın.

Kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak kaynamasına izin verebilirsiniz. Pişen çorbayı el blenderından geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz. Tuz ve karabiberi ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Daha sonra sosun malzemelerini bir tavaya alıp sosu hazırlayın. Bunun için yağı tavada kızdırıp toz biberi ilave etmeniz gerekir. Hazırladığınız bu sosu mercimek çorbasının sunumunu yaparken çorba kasesinin üzerine bir miktar dökebilirsiniz. Genellikle mercimek çorbası ile birlikte kullanılan limonu da kasenin yanına koyarak sunumunuzu tamamlayabilirsiniz.