Lohusalık Nedir, Ne Kadar Sürer?

Hamilelik sürecini tamamlayan kadınlar, bahsi geçen bu 9 aylık eylemin sona ermesi ile birlikte lohusalık adı verilen kısa süreli farklı bir döneme geçiş yapmaktadır. Lohusalık nedir sorusu ise bahsi geçen bu dönem ile alakalı en çok merak edilen başlıklar arasında yer almaktadır.

Hamilelik sürecini tamamlayan kadınlar, bahsi geçen bu 9 aylık eylemin sona ermesi ile birlikte lohusalık adı verilen kısa süreli farklı bir döneme geçiş yapmaktadır. Lohusalık nedir sorusu ise bahsi geçen bu dönem ile alakalı en çok merak edilen başlıklar arasında yer almaktadır. Özellikle ilk kez anne olan kadınlar bu süreç hakkında merak ettikleri sorulara yanıt aramaktadır.

Doğum eyleminin sona ermesinden sonra zar ve plasentanın ayrılmasından sonraki ilk 42 günlük döneme lohusalık dönemi adı verilmektedir. Bu sürecin sona ermesi ile birlikte annenin vücudu da gebelikten önceki haline dönmeye başlar. Ancak hem anne hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatabilmesi için ciddi bir bakıma ihtiyaçları bulunmaktadır.

Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler, bu sürece önem veren pek çok kişi tarafından detaylı bir şekilde araştırılmaktadır. Perine bakımı, beslenme, meme bakımı gibi pek çok detay bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri kapsamaktadır.

  • Annenin yeterli besini alabilmesi için öğün atlamaması son derece önemlidir.
  • Alkol ve sigara gibi maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Doğumdan birkaç hafta sonrasına kadar gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Anneler emzirmeden önce mutlaka ellerini yıkamalı ve meme başını anne sütü ile ıslatmalıdır.
  • Lohusalık döneminde ağır ev işlerinden kaçınılmalıdır.
  • Sırt üstü istirahat sağlanarak dolaşımın artırılması gerekmektedir

Lohusalık Ne Zaman Biter?

Doğum yapan kadınları yakından ilgilendiren lohusalık dönemi ile alakalı olarak bahsi geçen bu dönemin ne zaman sona ereceği de lohusalık ne zaman biter sorusu kapsamında araştırılmaktadır. Ortalama 6 haftayı bulabilen bu süreç, her kadın için farklı zamanlarda sona erebilmektedir. Örneğin bazı anneler için lohusalık 4-5 hafta sürerken bazıları için 7-8 haftayı da bulabilmektedir.

Lohusalık döneminde zaman zaman kanamalar yaşanabilir. Bu kanamaların sona ermesi ve anne vücudunun gebelikten önceki haline dönmesi ile lohusalık sürecinin sona erdiğini anlayabilirsiniz. Ancak yine de lohusalık sürecinin bittiğinden emin olabilmek için doktorunuz ile iletişim halinde olmanız büyük önem taşımaktadır.