Varis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vazodilatasyon, varisli damarlar için tıbbi bir terimdir. Damarların şişmesi ve kanın birikmesi bu şekilde kendini gösterir. Damar kapakçıkları, düşük performanslarının bir sonucu olarak kalıcı olarak büyür.

Vazodilatasyon, varisli damarlar için tıbbi bir terimdir. Damarların şişmesi ve kanın birikmesi bu şekilde kendini gösterir. Damar kapakçıkları, düşük performanslarının bir sonucu olarak kalıcı olarak büyür. Kadınların bunu yaşama olasılığı daha yüksektir. Çoğunlukla bacaklarda görülür. Varis tedavisi ise, ilk önce, varis çorapları tedavisi uygulanır. Genişlemiş damarlar için destekli varis çorapları ile sağlanır. Sonuç olarak ağrınız azalacaktır. Ek olarak, bacaklarınızı yükseltmek, damarlarınızda biriken kanın dolaşmasına yardımcı olacaktır.

Varisin Sebepleri Nelerdir?

Önemli kalıtsal faktörler dikkate alınmalıdır. Bir kişinin ebeveynlerinde varis varsa gelişme olasılığı daha yüksektir. Hastaların 2/3'ünde ailesel geçiş vardır. Doğum kontrol hapı kullanmak ve hamile olmak daha yaygın hale getirir. Hareketsizlik ve uzun süre ayakta durmak varis oluşumunu hızlandırır. Ofis çalışanları ara sıra ayağa kalkmalı ve hareket etmelidir. Kanın birikme eğiliminde olduğu bacakları gevşetmek için her gün en az 45 dakika yürürseniz, kan dolaşımını iyileştirecek ve varisli damarların gelişimini durduracaktır.

Varis damarların oluşumuna neden olan sebepler içinde, uzun yolculuklar ayakları şişirir ve incitir. Sıcak varislerin en kötü kabusudur. Saunalar, hamam ve inanılmaz sıcak suya sahip diğer banyo tesislerinden kaçınılmalıdır. Soğuk, ısının aksine, boyutlarını azaltarak, onları hafifleterek ve ağrı ve şişmeyi azaltarak varisli damarlara yardımcı olur.

Masaj yapmak için soğuk su etkilidir. Kilo nedenlerinden biridir. Vücudun kaldırabileceğinden fazla kilolu olmak damar içi basıncı yükseltir. Kilo verirseniz varisli damarlar gelişmez. Yüksek topuklu ve sert tabanlı ayakkabı giyen kişilerde kan akışını kısıtladıkları için varis oluşumu daha olasıdır.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varis genelde üç çeşit olarak gruplandırılır.

Büyük Varisler; 4-15 mm olmaktadır ve deri yüzeyinde genellik çıkıntı olarak görülür.

Orta Boy Varisler; 2-4 mm olmaktadır, deri yüzeyinde küçük çıkıntı halinde görülür.

Kılcal Varisler; genellikle 1-2 mm’den daha küçük ve  kırmızı ve mor rengindedir. Fakat, deri üzerinde çıkıntı olarak görülmezler.

Variste Skleroterapi ve Köpük Tedavi

Genişlemiş damarlara bir kimyasal enjekte edilerek gerçekleştirilir. İlaç yoğunluğu varisin boyutuna göre değiştirilir. Büyük damar çapları ilacın hava ile karışarak köpük haline gelmesine neden olur. İlacın reaksiyonu sonucunda varisli damarlar küçülür ve yapışır. Varisli damarlar bu tip tedaviye çok iyi yanıt verir. Kılcal, orta büyüklükteki ve hatta büyük varisli damarların tümü bununla tedavi edilir.