Kpss Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

Kamuda memur olarak çalışmak için geçmeniz gereken sınavlardan biri olan KPSS sorusu ile ilgili tüm bilgilere bu yazıda kolayca erişebilirsiniz.

 

Kamuda memur olarak çalışmak için geçmeniz gereken sınavlardan biri olan KPSS sorusu ile ilgili tüm bilgilere bu yazıda kolayca erişebilirsiniz.

ÖSYM Başkanlığı, Kamu Personeli Seçme Sınavını şubelere ayırarak belirli zamanlarda uygular. Kamu Personeli Seçme Sınavı içerisinde; Muhasebe, Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri, Yabancı Dil, Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler, İstatistik gibi adayların mezun olmasına bağlı olarak birçok soru barındırmaktadır. Önlisans ve ortaöğretim (lise) sınavları 2018, 2020, 2022, 2024 gibi sadece çift yıllarda KPSS tarafından gerçekleştiriliyor. Sınav tarihinden iki yıl sonra sınav sonuçları geçerli sayılmaktadır.

Kamu Personeli Seçme Sınav Çeşitleri

  • KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri)
  • KPSS Lisans (Alan Bilgi)
  • KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)
  • Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)
  • KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi)
  • KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi)
  • KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)

KPSS Ortaöğretim Sınavı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Lise mezunlarının herhangi bir kamu kurumunda memur olarak çalışabilmeleri için bu tür bir sınavı geçmeleri gerekmektedir. Lise KPSS sınavının bir diğer adı daha vardır. Lise eğitimini tamamlamış ancak henüz mezun olmamış adaylar, sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içinde mezun olmayı planlıyorlarsa yine de başvurabilirler. Ortaöğretim KPSS sınavı ise sadece iki yılda bir yapılmaktadır. KPSS tarafından yapılan ortaöğretim sınavları sadece çift sayılı yıllarda yapılmaktadır. KPSS Ortaöğretim sınavları 2024, 2026, 2028, 2030 ve 2032 yıllarında yapılacaktır.

KPSS Tarihçesi

KPSS, ülkemizdeki kamu kurumlarına kamu çalışanlarını seçmek için kullanılan sınavın adıdır.

Devlet Memurları Sınavı (DMS) adıyla ilk kez 17 Ekim 1999'da uygulanan sınav, 12 Aralık 1999'da bugünkü adını ve formatını aldı.

“Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Eğitim Bilimleri”,  Öğretmenlik Alan Bilgisi, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri”,  “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” bölümlere ayrılarak yapılan sınavlardır.

Bu sınavlardan bazılarına başvurduğunuzda alana bağlı olarak sınava girmeniz gerekebilir. Adaylar, Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarına girmesi zorunludur.