Şipşak Yapılan Hira Tatlısı Tarifi

Osmanlı saray mutfağında en sık yapılan şerbetli tatlılardan birisi olan hira tatlısı yiyen kişilere damak çatlatmaya devam ediyor. Kişilere sunduğu lezzetin yanı sıra görünüş olarak da göze hitap eden bu tatlının yapılışı da oldukça basit.

Osmanlı saray mutfağında en sık yapılan şerbetli tatlılardan birisi olan hira tatlısı yiyen kişilere damak çatlatmaya devam ediyor. Kişilere sunduğu lezzetin yanı sıra görünüş olarak da göze hitap eden bu tatlının yapılışı da oldukça basit. Özellikle de kalabalık misafirler için yapılan hira tatlısı, her evde bulunan malzemelerle yapılmaktadır.

Eğer sizler de bu kolaylıkla yapılan bu şerbetli tatlının tarifini öğrenmek istiyorsanız, işte karşınızda hira tatlısının tarifi!

Hira Tatlısı Nasıl Yapılır?

Özellikle de Tokat yöresinde bayram günlerinin vazgeçilmezi olan bu tatlının en önemli özelliği şerbetle özdeşleşmesidir. Eğer sizler de bayram sofralarınızı hira tatlısı tarifi ile şenlendirmek istiyorsanız bu lezzet için gerekli olan malzemeler;

  • Yarım su bardağı yoğurt.
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta.
  • 1 paket vanilya.
  • 1 paket kabartma tozu.
  • 1 su bardağı irmik.
  • 1,5 su bardağı un.
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi (veya limon kabuğu rendesi)

Tüm bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayıp gelişi güzel bir şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Bu işlemi yapmadan önce ise 2 su bardağı toz şekeri 2 su bardağı suda kaynatın. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise burada başlıyor. Hazırlayacağınız şerbeti kaynamaması bu tatlı için önem taşımaktadır. Aksi takdirde kaynayan şerbet yüzünden tatlınız dağılabilir ve istediğiniz lezzeti yakalayamayabilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika boyunca pişirilen bu tatlının ilk sıcağı çıktıktan sonra hazırlanan şerbet tatlının üstüne dökülür ve 1 saat sonra servise hazır hale gelen tatlı Hindistan cevizi, Antep fıstığı ya da ceviz içi ile süslenerek afiyetle yenir.

1 Porsiyon Hira Tatlısı Kaç Kalori?

Hem tatlıdan vazgeçemeyen hem de formuna dikkat etmek isteyen kişiler için söyleyebiliriz ki 1 porsiyon hira tatlısı yaklaşık 300 kalori içermektedir. Aynı zamanda eğer tatlılarda yoğurt kullanmak istiyorsanız, bu tatlıyı hazırlarken yoğurt yerine süt de kullanabilirsiniz. Fakat bu noktada tatlının hamur kıvamına dikkat etmeniz gerekiyor.