Diş Sağlığını Korumak İçin Faydalı 5 Besin

Ağız ve diş sağlığı, herkes tarafından dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir konudur. Günümüzde pek çok bireyin diş ya da dişeti problemleri ile diş kliniklerinde tedavi gördüğünü biliyoruz.

Ağız ve diş sağlığı, herkes tarafından dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir konudur. Günümüzde pek çok bireyin diş ya da dişeti problemleri ile diş kliniklerinde tedavi gördüğünü biliyoruz. Eğer ağız ve diş sağlığımıza iyi gelmeyen gıdaları tüketir ve bu bölgelerin temizliğine gerekli hassasiyeti göstermezsek sindirimin de başlangıç yeri olan ağzımızın sağlığını bozmuş oluruz. Burada yer alan bakteriler, yediğimiz yiyecekler ile reaksiyona girme eğilimindedir. Bu nedenle ağız ve diş bakımı sadece diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda yediğimiz yiyeceklere de dikkat ederek ağız sağlığımızı korumalıyız.

Sağlıklı Dişler ve Ağız İçin Tüketilmesi Gerekenler

Diş sağlığını korumak için tüketilmemesi gereken besinler kadar tüketilmesi gereken besinler de bulunmaktadır. Ağız sağlığımızı korumak istiyorsak sadece ağız hijyeni ile yetinmeyip bu tarz besinleri tüketmeye de özen göstermeliyiz. Peki diş sağlığı için faydalı besinler nelerdir?

  • Listenin başında süt ve süt ürünleri yer almaktadır. Diş minesini koruyucu özelliği bulunan bu besinler, içeriklerinde yer alan kalsiyum ve fosfor ile diş gelişimi ve sağlığına da katkı sağlamaktadır.
  • Listenin bir diğer besin grubu tartışmasız meyve ve sebzelerdir. Bu besinlerin içerisinde yüksek miktarda su yer alır ve bu su besin içeriklerindeki şekerin seyreltilmesine katkı sağlayarak çürük oluşumunu engeller. Ayrıca bu besinler tükürük salgısını arttırıcı özelliğe sahiptir.
  • Şekersiz olmamak şartı ile tüketilen içecekler de diş sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Kuruyemişlerin içerisinde yer alan yağlar, ağız ve dişte bakteri oluşumunu önleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Balık, içerdiği farklı besin grupları sayesinde diş sağlığı için oldukça faydalıdır.

Dişeti Sağlığına Ne İyi Gelir?

Dişeti sağlığı için uzman diş hekimleri tarafından bol bol vitamin içerikli besinlerin tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu vitaminlerin başında da c vitamini gelmektedir. Bununla birlikte a, b, e, d ve k vitaminlerinin de yeterli miktarda alınması dişeti sağlığı açısından oldukça önemlidir. Besinler ile bu vitaminleri alamayan bireyler, takviye olarak da vitamin kullanarak bu vitaminlerin olumlu yönlerinden faydalanabilirler.