Öğrenciler İçin Barınma Sorunu Olmayan İller

YKS'nin açıklamasıyla birlikte yurt sorunu bir kez daha gündemde yerini aldı. KYK yurtlarındaki eksiklikler, özel yurtların yüksek fiyatları ve şehir kiralarındaki keskin artış nedeniyle birçok öğrenci şimdiden barınma sorunu yüzünden endişe ediyor.

YKS'nin açıklamasıyla birlikte yurt sorunu bir kez daha gündemde yerini aldı. KYK yurtlarındaki eksiklikler, özel yurtların yüksek fiyatları ve şehir kiralarındaki keskin artış nedeniyle birçok öğrenci şimdiden barınma sorunu yüzünden endişe ediyor. Muhalefetin barınma sorununun çözüleceğine dair iddiaları ve güvenceleri üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı önce konuyla ilgili bir genelgeyi duyurdu.

81 ilin valiliklerine dağıtılan "Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri" başlıklı genelgeye göre yurtların kapasitesi artırılarak yurt olarak kullanabilecek. Genelgede yurt, pansiyon ve apartmanlarda fahiş fiyatların kabul edilmeyeceği, konut ve diğer konularda sosyal medyada kışkırtıcı yorumlar yapanların sonuçlarına katlanacağı da söylendi.

Barınma Yerleri Genişletildi

Gençlik ve Spor Bakanı, yurt kapasitesinin 800 bin kişiyi aştığını açıkladı. Sayıştay raporuna göre açıklanan 800 bin rakamı, 2022 yılında yurtların kapasitesi 725 binden 298 kişiye çıkmasına rağmen yurt öğrencilerinin yaşam alanını azalttı. Yurtlardan alınan fotoğraflarda, odalardaki ranzaların nevresimlerle değiştirildiği ve yer olmadığı için çalışma masalarının odalardan kaldırıldı.

KYK Artışı Üniversite Kontenjanları Arasında Büyük Farklar Bulunuyor

Çok sayıda şehirdeki üniversiteler, geçen yıl boyunca yurt krizine öğrencilerin tepkilerini gördü. Yurt krizinden doğan "Yurtsuzlar" hareketinin öğrencileri, önceki dönemde yaşadıkları sıkıntıları ve genelgeyi incelemişti. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, KYK yurtlarının yoğunluğu ile şehirlerdeki üniversite kontenjanlarının yoğunluğunun kıyaslanamayacak kadar farklıdır. Bu değerlendirmeye göre onbinlerce üniversite öğrencisinin KYK yurtlarına giremediği görüldü.

Üniversite öğrencilerin ortak söylemi ise şöyleydi, "Bu sistemik yurt krizine çözüm bulamayacağını çok iyi biliyoruz. Fahiş fiyat uygulamalarının kontrol altına alınacağı söyleminin onlar nezdinde hiçbir inandırıcılığı yok."

2023 Öğrencilere Yönelik Barınma Sıkıntı Bulunmayan İller

2023 YKS sonuçlarının ardından, öğrenciler üniversite tercihlerinin yanı sıra barınma sorunu olmayan illeri de araştırıyor. Böylece, üniversite öğrencisi olmak isteyen kişiler, tercihleri dışında en çok üzerinde durduğu konu barınacak iller oldu. İşte, barınma sıkıntısı bulunmayan illerin listesi; İstanbul, Ankara, Mersin, İzmir, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Trabzon, Adana, Aydın, Konya, Denizli, Antalya, Kahramanmaraş, Rize, Şanlıurfa gibi iller barınma sorunu bulunmayan şehirler arasındadır.