Anadolu Çorbasında Neler Var? Nasıl Yapılır?
Soğuk ve keskin bozkırlarda yaşayan Türkler, bu hava şartlarından korunmak için mutfağında çorba kültürünü geliştirdi. Gelişen çorba kültürü de gün geçtikçe daha da genişledi ve bu kültürün mutfağında olmazsa olmazlar arasına girmeyi başardı.
Soğuk ve keskin bozkırlarda yaşayan Türkler, bu hava şartlarından korunmak için mutfağında çorba kültürünü geliştirdi. Gelişen çorba kültürü de gün geçtikçe daha da genişledi ve bu kültürün mutfağında olmazsa olmazlar arasına girmeyi başardı. Farklı malzemeler kullanılarak pişirilen çorbalara, Anadolu coğrafyasına girildiği andan itibaren bir yenisi eklendi ve Anadolu çorbası bugünkü mutfaklarda bile yerine korudu.
Bakliyat çorbası olarak da adlandırılan bu çorbada 4 çeşit hububat türü bulunuyor. yoğurt ve yumurta ile terbiyesi tamamlanan bu çorba, Anadolu’nun çoğu yerinde düğün çorbası olarak da tüketilmektedir. Eğer sizler de Anadolu topraklarında en sık pişen ve oldukça lezzetli olan Anadolu çorbasının tarifini arıyorsanız doğru yerdesiniz.
Anadolu Çorbasının Tarifi
Anadolu’ya yerleşen Türklerin bulduğu ve en lezzetli çorbalardan birisi olan Anadolu çorbasının tarifi ve yapımı oldukça basittir. Her evde kolaylıkla bulunan malzemelerle 20 dakika içerisinde hazırlanacak bu çorbanın yapım aşamaları ve çorbaya katılacak malzemeler ise şunlardır;
- 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç̧
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 5 su bardağı su (200ml bardak ile )
Terbiyesi İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
Sosu İçin:
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı ı ucuyla karabiber
- 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz (damak tadına göre)
Tüm bakliyatlar yıkanır ve 5 su bardağı konula n tencerede kaynatılır. 20 dakika boyunca altı kısık ateşte pişen bakliyatın suyundan bir kepçe alınır ve terbiyenin hazırlandığı başka bir kaba konur. İyice karıştırılan terbiyeli su, tencerenin içine yavaş yavaş karıştırılarak konur ve kaynamaya başlayan çorbanın altı kısılır. Ayrı bir tencerede sos hazırlanır ve kaynayan çorbanın üstüne dökülür.
Anadolu Çorbası Neyle Servis Edilir?
Her yemek türü ile harika bir uyum sağlayan Anadolu çorbasını istediğiniz ana yemek ile birlikte tüketebilirsiniz. İsteğe göre pişen çorbanıza limon da sıkabilirsiniz.