Kolon Kanseri Neden Olur?
Kolon kanseri, yaygın görülen kanser türleri arasında yer alır. Kolon kanseri oluşumunda en önemli sebeplerden bir tanesi; kırmızı et ağırlıklı beslenmek, şişmanlık, sigara ve alkol tüketimleri ve poliplerdir.
Kolon kanseri, yaygın görülen kanser türleri arasında yer alır. Kolon kanseri oluşumunda en önemli sebeplerden bir tanesi; kırmızı et ağırlıklı beslenmek, şişmanlık, sigara ve alkol tüketimleri ve poliplerdir. Kadınlarda bulunan meme ve yumurtalık kanseri gibi kanser hikayesi bulunan kişilerde de kolon kanserine sıklıkla rastlanır. Kolon kanserinin varlığından söz edebilmek için tarama yapılması uzmanlar tarafından önerilir. Tarama esnasında kalın bağırsakta yer alan poliplerden örnek alınarak, bu poliplerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı araştırılır.
Polipler genel olarak kanserin son ya da 3.evresinde kendisini belli eder. Poliplerin her ne kadar küçük bir kısmı kansere dönüşse de bu poliplerin takipçisi olunmasında fayda vardır.
Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kolon kanseri tedavi yöntemleri, kanserin türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak kanserin varlığı tarama yöntemi ile ispatlandıktan sonra, kanserin ileri bir evreye gelmesi durumunda cerrahi işlem uygulanması zorunludur. Tümörün olduğu kısım cerrahi işlem ile direkt olarak çıkarılır. Hastalığın farklı noktalara bulaşmış olması durumunda ise kemoterapi uygulanır. Kanserin metastaz yaptığı durumda da farklı tedavi yöntemleri denenerek hastalığın tamamen vücuttan atılması için tedavi uygulanır.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanserinin belirtileri arasında en önemli nokta dışkılamadır. Dışkılamada farklılaşma olduğu takdirde mutlaka kolon kanseri tarama testinin yapılması önerilir. Diğer kanser türlerine göre belirti vermesinden dolayı daha kolay bir şekilde anlaşılabilir. Kolon kanserinin belirtileri herkeste farklılık gösterebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda kolon kanseri belirtileri şu şekildedir;
- Dışkılama olduğu halde bağırsakların tam olarak boşalmaması ve bunun hissedilmesi
- Günlük rutin dışkılama düzeninin bozulması
- Dışkıda kan görülmesi ve kanama
- Dışkılama esnasında ciddi oranda ağrı hissedilmesi
- Dışkıda şeffaf bir salgı oluşması
- Karın ağrısı ve şişlik gibi faktörler kolon kanserinin en önemli belirtileri arasında yer alır.
Bu belirtilerin olduğu durumda mutlaka uzman bir doktora başvurmanız tedaviye geç kalınmaması adına önem teşkil eder. Bu belirtilerin erken zamanlarda görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Anormal bir durum fark edildiği takdirde tarama testleri yaptırarak kolon kanserinin vücutta bulunup bulunmadığını anlayabilirsiniz.