Akciğer Kanseri Nasıl Gelişir? Tedavisi Mümkün mü?

Akciğer kanseri, en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Akciğerde bulunan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması nedeni ile oluşan kötü huylu tümörlerdir. Kanser hücrelerinin oluşmasındaki ilk evrelerden bir tanesi kendi içerisinde çoğalmasıdır.

Akciğer kanseri, en yaygın görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Akciğerde bulunan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması nedeni ile oluşan kötü huylu tümörlerdir. Kanser hücrelerinin oluşmasındaki ilk evrelerden bir tanesi kendi içerisinde çoğalmasıdır. Kendi içerisinde çoğalan kanser hücreleri bir kitle oluşturur. Bu kitleler zaman geçtikçe kötü huylu hale gelerek kanseri meydana getirirler. Genel olarak kitle oluşum sürecinde herhangi bir belirti vermez.

3. ve 4. evreye gelindiği durumlarda farklı organlara sıçrayarak yayılım gösterir. Genel olarak son evrede kendini belli eden akciğer kanseri hızlı bir şekilde yayılım göstermesinden dolayı mutlaka tarama yapılması tavsiye edilir. Akciğer kanserinin belirtileri her kişide farklılık gösterebilir. Tedavisi mümkün olan bir kanser türü olan akciğer kanseri, ilk evrelerde tespit edildiği takdirde %90 oranında tedaviye olumlu yanıt verir.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri, hastalık ilerlemeye başlayınca kendisini belli eder. Erken evrelerde genel olarak hiçbir belirti vermeyen akciğer kanseri belirtileri şu şekildedir;

  • Devamlı olan ve giderek daha şiddetli hale gelen öksürük
  • Kanlı balgam görülmesi
  • Ses kısıklığı
  • Yutmada güçlük çekme
  • İştah kaybı yaşanması
  • Ani ve hızlı bir şekilde meydana gelen kilo kaybı durumlarında akciğer kanserinin varlığından söz edilebilir. Bu belirtiler var ise mutlaka doktora danışmanızda fayda vardır.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri tedavisi, hastanın genel durumuna bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur. Tedavi aşamasında uzman doktorlar kanserin türüne, hangi evrede olduğuna, hastanın mevcut yaşına ve mevcut hastalıklarına göre belirlenir. Akciğer kanseri tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerden bir tanesi radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi farklı tedavi süreçleri söz konusudur. Bu tedavi yöntemleri hastalığın seyrine göre uygulanır. Kimi hastalarda tedavi yöntemlerinin birkaçı uygulanırken, kimi hastalarda tek bir tedavi uygulaması yapılır. Tedavi süreci yakın takip ile takip edilerek mevcut uygulanan tedavi kombinasyonları değiştirilebilir. Akciğer kanserinin ilk evresinde uygulanan tedavi yöntemleri olumlu sonuçlar verirken, son evrelerde uygulanan tedavi yöntemlerine ek olarak cerrahi işlem uygulaması da yapılması gerekli görülebilir.