Kırmızı Pancarın Faydaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

​​​​​​​Hem kökü hem yaprakları sağlıklı şekilde tüketilen kırmızı pancar, ıspanak ve pazı familyasındandır. Yaprakları her ne kadar biraz acı olsa da kökünün tatlı olduğunu, bilenler bilir diyebiliriz.

Hem kökü hem yaprakları sağlıklı şekilde tüketilen kırmızı pancar, ıspanak ve pazı familyasındandır. Yaprakları her ne kadar biraz acı olsa da kökünün tatlı olduğunu, bilenler bilir diyebiliriz. Her mevsimin bitkisi olarak bilinen pancar, besin değeri bakımından oldukça güçlüdür. Pek çok değerli mineral ve vitamini içeriğinde barındırırken, kalorisinin düşüklüğüyle de ideal bir besindir.

Vücudun tüm ihtiyaç duyduğu besin değerlerine sahip olduğundan, beslenme programlarının sevilen ürünlerinden biri halinde tüketilmektedir. Folat açısından çok zengin olmasıyla birlikte, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların tükettiği besinler arasında yer alması tavsiye edilmektedir. Hem lezzeti hem rengiyle bu çok sevilen kök sebzeyi, şeker ve sodyum içeriğinin yüksek olmasıyla dikkatli tüketmek faydalı olacaktır.

Kırmızı Pancarın Faydaları Nelerdir?

Kırmız pancar A, B, C ve P vitaminlerini içermektedir. Bununla birlikte demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum, çinko yönünden zengin olmasıyla, mineral deposu olduğunu ifade etmek gerekir. Anavatanı Akdeniz olan bu besinin, ülkemizdeki sahil kuşağında yetiştiği bilinmektedir. Kırmızı pancarın faydaları şu şekildedir;

  • Vücuttaki her türlü iltihabı engelleyici özelliğe sahiptir.
  • Anti-kanser özelliğiyle bilindiğinden, pek çok kanser türüne yakalanmamak açısından etkilidir.
  • Detoks etkisi göstererek, kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirden arınmasına yardımcı olmaktadır.
  • Yüksek kan basıncını düşürerek, normal seviyeye getirmektedir.
  • Bağışıklık sitemini desteklemektedir.
  • Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun, dayanıklılığı ve direnci artırma özelliği bulunmaktadır.
  • Lifli bir besin olmasıyla, hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • Kas ve sinir fonksiyonlarını güçlendirmektedir.
  • Karaciğer, kemik, pankreas ve böbrek sağlığını desteklemektedir.

Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye oldukça yardımcı besinler arasında olduğundan, salata tariflerinde kullanılmaktadır.

Kırmızı Pancarı Tüketirken Dikkat Etmesi Gereken Gruplar

Pancarın en sağlıklı şekilde tüketildiği formlardan biri, pancar suyudur. Pancar suyunun günlük tüketim miktarı, 1 su bardağı civarında olmalıdır. Aksi halde fazla tüketimle vücuda zararlı hale gelebilmektedir. Pancar suyunun yüksek miktarda doğal şeker içermesi nedeniyle, diyabet hastalarına ve kan şekerini kontrol altında tutmak isteyenlere, az miktarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hamilelik döneminde, genel olarak tüketilmesine izin verilmektedir. İçeriğindeki folik asidin, bebeğin sağlıklı şekilde gelişmesine katkısı olduğu belirtilmektedir. Bunun yanında hamilelikte kırmızı pancar tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalı ve yüksek oranda tüketmekten kaçınılmalıdır.