Amnezi Nedir? Geçici Bir Durum mu?
Amnezi, hafıza kaybı olarak bilinen oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Geçmişe dönük bir olayı hatırlamada zorluk yaşanabileceği gibi yeni yaşanan şeyleri hafızaya almada güçlük durumu da bulunla birlikte sık sık yaşanmaktadır.
Amnezi, hafıza kaybı olarak bilinen oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Geçmişe dönük bir olayı hatırlamada zorluk yaşanabileceği gibi yeni yaşanan şeyleri hafızaya almada güçlük durumu da bulunla birlikte sık sık yaşanmaktadır. Çeşitli travma durumlarına bağlı olarak ortaya çıkabilen amnezi, kimi zaman geçici bir durum olduğu gibi bazı ciddi vakalarda kalıcı da olabilmektedir. Bu rahatsızlıkla ilgili çözüm yolları bulmak için öncelikle hastalığın nedenlerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu nedenlerden yola çıkarak ve belirtileri gidermeye yönelik olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Amnezi Nedenleri
Amnezinin bilinen pek çok nedeni bulunmaktadır. En bilinen amnezi nedenleri aşağıda yer almaktadır.
- İleri yaş ile birlikte ortaya çıkan demans, en sık amnezi nedenlerinden biridir. Özellikle son zamanlarda edinilen bilgiler ilk olarak kaybedilir, bununla birlikte en eski anılar ise en son yitirilenlerdir.
- Vücudun yeterince oksijen almaması ve anoksi durumunun meydana gelmesi, geçici ya da kalıcı beyin hasarlarına neden olarak amneziye yol açar.
- Hafızadan sorumlu olan hipokampus bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen hasar, anıların depolanması ve düzenlenmesinde sorunlara yol açar. Buna bağlı olarak kişi yeni bilgiler edinmede güçlük çeker ve geçmişe dönük anılarında da kayıplar yaşar.
- Tümör, inme, beyin travmaları gibi durumlarda beynin çeşitli bölgeleri hasar görür ve buna bağlı olarak hafızada sorunlar ortaya çıkar.
- Aşırı alkol alan bireylerde genellikle B1 vitamini eksikliği görülür. Bu eksiklik durumunda yeni bilgi edinmede güçlük ve var olan bilgiyi unutma gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum genellikle geçici olup alkolün tüketiminin bırakılması halinde kısmen iyileşme ya da tamamen iyileşme yaşanmaktadır.
Amnezi Tedavisi
Amnezi tedavisi için hastalığın neden ortaya çıktığı bilinmelidir. Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı yaşanan hafıza kayıplarında takviyeler ile rahatsızlığın düzeltilmesi mümkündür. Travma nedenli ortaya çıkan amnezide rahatsızlık kendi kendine zamanla düzelir. Bu süreç genellikle bir yıl sürmektedir. Yaşla birlikte ortaya çıkan amnezinin tedavisi ise oldukça güçtür. Hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılarak kişinin yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılır fakat kesin bir tedavi yöntemi ile durumu durdurmak mümkün değildir.