Havale Kimlerde Görülür? Neden Olur? Tedavisi Var mı?

Havale yani tıptaki adı ile konvulsiyon, genellikle yüksek ateşe bağlı olarak küçük çocuklarda görülen, bayılma, bilinç kaybı ve kasılma hareketleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

 

Havale yani tıptaki adı ile konvulsiyon, genellikle yüksek ateşe bağlı olarak küçük çocuklarda görülen, bayılma, bilinç kaybı ve kasılma hareketleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Havale kimlerde görülür diye soracak olursanız havale, genellikle 6 ay ile 3 yaş arası çocuklarda yüksek ateşe bağlı olarak görülür. Bununla birlikte özellikle yetişkin bireylerde, ateşten bağımsız olarak görülen nöbetler de vardır. Soğuk nöbet de adlandırılan bu hastalık ise epilepsi olarak adlandırılmaktadır.

Küçük çocukların havale geçirme riskinin daha büyük olma sebebi bu bireylerin beyinlerinin yetişkin bir bireye kıyas ile daha küçük olmasıdır. Bu yazımızda havalenin belirtileri ve nedenleri ile ilgili her şeyi kısaca özetleyeceğiz.

Havale Nedenleri

Havale nedenleri için tek bir kesin neden söylemek mümkün değildir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak geçirilebilecek havalenin bilinen en yaygın nedenleri şu şekildedir:

  • Havale görülmesinin en büyük nedenlerinden biri yüksek ateştir. Beyin gelişimlerini tamamlamamış küçük çocuklar, ateşlerinin kontrolsüz bir şekilde artması ile birlikte havale geçirebilmektedir.
  • Havalenin bir diğer temel nedeni ailesel yatkınlıktır. Ailesinde havale öyküsü bulunan ve genetik anlamda yatkın olan kişilerin havale geçirdiği görülmektedir.
  • Havale geçirmenin bir diğer nedeni ise ilaçlardır. Özellikle uzun süreli olarak kullanılan ilaçların yan etkisi olarak havale geçirilebilmektedir.
  • Beyin enfeksiyonları, kafa travmaları gibi doğrudan beyin ile alakalı rahatsızlıklar da havale geçirilmesine yol açmaktadır.

Havale Tedavisi

Basit havale nöbetlerinde kişinin hastane tedavisi almasına gerek yoktur. Bu tarz durumlarda nöbet birkaç dakika içinde kendiliğinden durmaktadır. Fakat eğer nöbetin süresi birkaç dakikayı geçerse, özellikle de 10 dakikanın üzerine çıkarsa bu durumda hastaneye gidilmesi gerekir. 15 dakikanın üzerinde yaşanan nöbetler için doktorlar tarafından ilaç tedavisi ve gerekli görülmesi halinde hastaneye yatış yapılması gerekmektedir. Nöbetin süresi kadar tekrarlanma sıklığı da önemlidir. Açıklanamayan ve tekrarlanan nöbetlerde mutlaka bir uzman doktor tarafından kontrol gereklidir.

Havale Belirtileri

Havale belirtileri en yaygın olarak şöyledir:

  • Vücutta ani renk değişimi ve sararma
  • Gözlerin dönmesi
  • Bilinç kaybı
  • İdrar kaçırması
  • Vücudun kaskatı kesilmesi