Endonezya Türkiye'den İHA Satın Aldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSA), eskimiş askeri teçhizatın değiştirilmesi amacıyla Endonezya Savunma Bakanlığı'na 300 milyon dolara 12 tane insansız hava aracı (İHA) sattı.

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSA), eskimiş askeri teçhizatın değiştirilmesi amacıyla Endonezya Savunma Bakanlığı'na 300 milyon dolara 12 tane insansız hava aracı (İHA) sattı.

Satın alma durumu, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun temmuz ayında kabinesini "sağlıklı" bir bütçe konusunda uyardı. Savunma Bakanlığının da içinde bulunulduğu güvenlik kurumlarının aşırı harcamalarına dikkat çekilmesinin ardından açıklamalar yapıldı.

32 Ay İçinde İHA'ların Verilmesi Bekleniyor

Çok eski olmakla eleştirilen 12 adet Mirage 2000-5 savaş uçağı satın alma anlaşması, ocak ayında Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto tarafından imzalanmıştı. Bu anlaşma, yaklaşık 800 milyon dolar değerindeydi. Şubat ayında Endonezya, 42 Rafale savaş uçağı satın almak için 8,1 milyar dolar ödedi.

Şubat ayında TUSAŞ ile sözleşme imzalandı. Bu tarihten itibaren 32 ay içerisinde İHA'ların verilmesi bekleniyor.  Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre anlaşma, eğitim ve uçuş içinde simülatörler dahildir.

İHA Nedir?

İnsansız hava aracı veya kısacası İHA adıyla bilinmektedir. Saldırı veya keşif, modern savaşta kullanılan bu tür uçakların birincil amacıdır. Uzaktan kumandalı İHA'lar önceden belirlenmiş bir uçuş yolunu takip eder. İHA'lar, özellikle potansiyel bir savaş durumunda, militanlarla etkin bir şekilde mücadele etmek için kullanılır.

İHA'nın Faydaları Nelerdir?

İnsansız hava araçları da teknolojinin hızla gelişmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle hem ekonomi hem de iş gücü için çok önemlidir. Özellikle ekonomik bağlamda, diğer hava araçlarından çok daha uygundur. İnsansız hava araçları da son derece düşük uçuş maliyetlerine sahiptir.

İHA'ların satın alınması ve işletilmesi daha az maliyetlidir. Bu yüzden insansız hava araçlarını kullanmak ucuzdur. Geleneksel uçaklardan farklı olarak, insansız hava araçları personel gerektirmez. Ayrıca, diğer tüm araç türlerine göre havada fazla süre asılı kalıyor.

İnsansız hava araçlarının kalitesinin, bir aracın havada kalma süresi üzerinde özel bir etkisi vardır. Savunma sektörü, insansız hava araçlarından yoğun bir şekilde yararlanıyor. Büyük çaplı orman yangınları artık insansız hava araçları yardımıyla çok hızlı bir şekilde söndürülebiliyor. Bu sayede İHA, her koşulda tüm uğraşları kolay hale getiriyor.