Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır?

Çorba terbiyesi, çorbanın kıvamını artırmak ve malzemeleri bağlamak noktasında yapılmaktadır. Çorba terbiye teknikleri, Türk mutfağında oldukça fazla kullanılmaktadır. Terbiye, çorbalara en son eklenir. Çorbayla birlikte pişmez.

 

 

 

Çorba terbiyesi, çorbanın kıvamını artırmak ve malzemeleri bağlamak noktasında yapılmaktadır. Çorba terbiye teknikleri, Türk mutfağında oldukça fazla kullanılmaktadır. Terbiye, çorbalara en son eklenir. Çorbayla birlikte pişmez. Terbiyeli çorbanın kaynatılmadığını, özellikle belirtmek gerekir. Belirli bir süre ısıtılır ve altı kapatılır. Çorba terbiyesinin malzemeleri, 2 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı limon suyu veya sirke, çorba suyu veya çorbanın sulu tarafıdır.

Çorba terbiyesi yaparken, öncelikle tüm malzemelerin oda sıcaklığında olduğundan emin olmalısınız. aÇok soğuk olduğunda, kesilme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Tüm malzemelerin çırpılma aşamasında, malzemelerin pürüzsüz hale getirilmesi oldukça önemlidir. İçinde tortu kaldığında, kıvamı tutmayacaktır. Dilerseniz yumurtasız şekilde çorba terbiyesi yapabilirsiniz. Yumurtasız terbiye hazırlarken, un miktarını biraz daha artırmaya özen gösterebilirsiniz.

Çorba Terbiyesinin Püf Noktaları

Çorba terbiyesi yapımı, adım adım şu şekildedir;

  • Yumurta sarılarını uygun bir kaseye kırın.
  • Yumurta sarılarını çırparak, hafif köpüklü bir kıvam elde edin.
  • Yavaş yavaş limon suyu veya sirke ekleyip, karıştırın.
  • Karışıma çorbanın sulu tarafından 1-2 kepçe kadar ekleyip, karıştırın. Bu terbiye sosunun ve çorba suyu sıcaklığının dengelenmesini sağlar.

Terbiye karışımını çorba suyunu yavaş yavaş ekleme aşamasına artık geçebilirsiniz. Tencereyi tekrar ocağa alıp, kısık ateşte birkaç dakika karıştırıp, ısıtın. Bu şekilde terbiyenin çorbaya iyice karışması ve kıvamın kalınlaşması mümkündür.

Çorba terbiyesi yapımının püf noktaları öncelikle, terbiyeyi ekledikten sonra, çorbanın aşırı kaynatılmamasına dikkat etmektir. Aksi halde terbiye bozulması ve çorbanın pıhtılaşması olasıdır. Kesilmeyen bir çorba terbiyesi yapmak istiyorsanız, bazı püf noktaları vardır. Hangi tür çorba yapıyorsanız, buna göre terbiye işlemi yapabilirsiniz. Pirinçli ve şehriyeli çorbalarda, yoğurtlu terbiye uygundur. Etli, sebzeli ve taneli çorbalardaysa, limonlu tercih etmeniz tavsiye edilebilir. Sebzeli ve şehriyeli pirinç çorbalarda, sütlü terbiye kullanılabilir.

Sakatat, işkembe, kelle paça gibi çorbalarda sirkeli ve sarımsaklı terbiyeler, çorbaları lezzetlendirir. Unlu terbiye genel olarak her çorbada, risksiz kullanılmaktadır. Kıvamlı unlu çorbalar yapılıyorsa, arzu edilen ölçüde çorbayı unla besleyerek, kıvam artırılabilir. Un dışında kıvam artıran nişasta takviyesi yapılabilir. Kıvam çok fazla koyu olduysa, yapımda kullanılan su, sıcak olarak eklenmelidir.