Bahar Nezlesi Nedir? Nasıl Kolay Atlatılır?
Bahar nezlesi herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Bahar geldiğinde alerjisi olanlar daha hızlı bir şekilde bahar nezlesini yaşar. Nezle şeklinde görülen soğuk algınlığı belirtileri kısa süre içerisinde kendini gösterir. Bu belirtiler ilkbahar ya da sonbahar aylarında ortaya çıkabilir.
Bahar nezlesi herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Bahar geldiğinde alerjisi olanlar daha hızlı bir şekilde bahar nezlesini yaşar. Nezle şeklinde görülen soğuk algınlığı belirtileri kısa süre içerisinde kendini gösterir. Bu belirtiler ilkbahar ya da sonbahar aylarında ortaya çıkabilir. Çeşitli mevsimlerde bahar alerjisi olan kişiler nezleye daha çabuk yakalanır. Ayrıca soğuk algınlığı ile aynı belirtileri gösteren bahar nezlesi alerjik hastalıklar arasında görülür. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte vücudun dış koşullardaki bazı maddeler yüzünden reaksiyona girmesiyle bahar alerjisi oluşur.
Bahar nezlesinde halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu durum havadaki çeşitli ağaç ve çiçeklerden meydana gelir. Bazı kişiler ağaca çiçeklerin polenlerinden kısa süre içerisinde etkilenir. Bu durum sonrasında burun tıkanıklığı ya da gözlerin akmasıyla birlikte bahar nezlesi oluşur. Bahar nezlesi dış koşullarda daha sık bulunan kişilerde sıklıkla görülür. Ayrıca burundaki kılcal damarlar bahar nezlesi yüzünden şişer ve bu doku zedelendiğinden dolayı burun akıntıları meydana gelir.
Bahar Nezlesine Ne İyi Gelir?
Bahar nezlesi için yapılabilecek bazı önlemler bulunur. Bu önlemler çeşitli yiyecek ve içeceklerle sağlanır. En başta zencefil, nane çayı, tuzlu su gibi doğal bir önlem alınması gerekir. Çünkü bahar nezlesi doğal yöntemlerle rahat bir şekilde atlatılabilir. Fakat daha ciddi şekilde alerjik durumu olanlar mutlaka uzmanı danışmanıdır. Bahara alerjisi bulunan kişilerin bahar nezlesi atlatması daha uzun sürebilir. Kimi zaman gözlerin aşırı şişmesi ve burun tıkanıklığının nefes alamayacak derecede oluşumuyla uzmandan faydalanmak gerekir. Uzman gerekli ilaçlar ve uygun tedavi ile birlikte bahar nezlesi en iyi gelecek yöntemi belirler. Fakat genel olarak bakıldığında bahar nezlesi yeşil çay, elma sirkesi, çörek otu çayı gibi çeşitli tariflerle atlatılabilir.
Bahar Nezlesi Kaç Gün Sürer?
Bahar nezlesi herkeste farklı sürelerde iyileşme gösterir. Kimi zaman bir ya da iki gün sürer kimi zaman ise bir haftayı bulan bahar nezlesi dünyaya göre hayatı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca bazı kişiler daha ağır bir şekilde hastalığı geçirir. Alerjik bir durum olan bahar nezlesinde minimum bir ya da iki gün süren bu durum burun akıntısı ve tıkanıklık ile kendini hemen gösterir. Ayrıca belirtileri soğuk algınlığına benzediği için ayırt etmek zor olabilir. Ayırt etmek için bahar nezlesinin sonbahar ya da ilkbahar zamanlarında yaşanması gerekir.
Bahar nezlesi geçiren bir kişi kısa süre içerisinde toparlanmak için bazı doğal yöntemlerle başvurabilir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir;
- C vitamini bakımından zengin besinlerle beslenmek
- Polene karşı alerjisi olanların maske kullanması
- Kişisel temizlik ve hijyen kurallarına önem vermek
- Enerji verici besinleri tüketerek sağlıklı bir yaşam benimsemek
- Bitkisel çaylar ile nezle belirtilerini hafifletmek