Doğum Kontrol Hapları Neden Kullanılır? Zararlı mı?

Doğum kontrol hapı kullanımı çeşitli amaçlar doğrultusunda tercih edilir. Hormon tedavisinde doğum kontrol hapları kullanılabilir. Ayrıca istenmeyen gebeliklere karşı doğum kontrol hapı tercih edilir. Mutlaka uzmandan alınan tavsiyeler doğrultusunda doğum kontrol hapları düzenle kullanılmalıdır.

 

Doğum kontrol hapı kullanımı çeşitli amaçlar doğrultusunda tercih edilir. Hormon tedavisinde doğum kontrol hapları kullanılabilir. Ayrıca istenmeyen gebeliklere karşı doğum kontrol hapı tercih edilir. Mutlaka uzmandan alınan tavsiyeler doğrultusunda doğum kontrol hapları düzenle kullanılmalıdır. Gelişigüzel kullanmak vücuttaki hormon dengesini bozabilir. Bu sebepten dolayı kalp ve damar sisteminde ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu sorunları yaşamamak için doğum kontrol hapları uzman tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doğum kontrol haplarından yüksek tansiyon sorunlara sebebiyet verecek bazı bileşenler vardır. Bu sebepten dolayı her bünyede farklı zarara yol açabileceği için düzenli kullanmak ve uzman tavsiyesinden yararlanmak gerekir.

Doğum Kontrol Haplarını Kimler Kullanır?

Doğum kontrol hapı kullanan kişiler doğum kontrol yöntemi olarak ya da adet düzensizliğinde bu hapları tercih edebilir. Evlenmeden önce ya da evlilik sonrasında kullanımı mümkündür. Fakat mutlaka uzman kontrolünde önerilir. Çünkü mevcut kalp ya da damar hastalığı olan kimselerin dikkatli bir şekilde doğum kontrol hapını kullanması gerekir. Daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermemek için yüksek oranda progesteron içeren doğum kontrol hapları uzman tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Yüksek hormon içeriği ile birlikte doğum kontrol hapları istenmeyen gebeliklerin önüne geçerken ağrılı ya da düzensiz adet dönemlerinde tercih edilir.

Doğum Kontrol Hapı Gebeliği Önler mi?

Doğum kontrol hapı ile gebelik önlenebilir. Fakat doğum kontrol hapı kullanan kişilerin gebe kaldığı da bilinir. Tamamen gebeliği önlediği söylenemez. Bu sebepten dolayı kesin bir şekilde korunmak isteyenler doğum kontrol hapının yanı sıra farklı şekilde korunma yöntemlerini uzmandan öğrenmesi gerekir. Ancak bu şekilde kesin sonuca ulaşmak mümkün olur. Doğum kontrol hapları mutlaka düzenli kullanılmalıdır. Ancak düzenli kullanıldığında gebeliği önleyici etkisi artar. Doğum kontrol hapı kullanırken ara vermek istemeyen gebelikleri beraberinde getirebilir. Bu sebepten dolayı saat ve gününe dikkat ederek hapların dikkatlice kullanımı gerekir.

Doğum kontrol haplarında risk faktörü oluşturmamak için mutlaka düzenli hep kullanımı uzman tarafından tavsiye edilir. Ayrıca uzman kontrolünde hapların kullanımı gerekir. Çünkü vücudun hormon dengesini etkileyecek bu haplar uzmanın öngördüğü zaman aralıklarında alınmalıdır. Hap kullanan kişilerin mutlaka uzman kontrolünden geçmesi gerekir. Ayrıca doğum kontrol hapı kullanmaması gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hipertansiyon problemi olan kişiler
  • Karaciğer hastası olanlar
  • Vücudun pıhtı atması yönünden tehlikeye sahip olan kimseler
  • 35 yaş üzerinde bulunan ve günde 20 adetten fazla sigara içen kimseler