Nohutlu Mantı Çorbası Nasıl Yapılır?

Hem yapımı oldukça pratik hem çok lezzetli nohutlu mantı çorbası, hem hamur hem de nohut içeriğinden dolayı, oldukça besleyicidir. Bu çorba için mantıyı kendiniz açabileceğiniz gibi, hazır mantı alarak, çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

 

Hem yapımı oldukça pratik hem çok lezzetli nohutlu mantı çorbası, hem hamur hem de nohut içeriğinden dolayı, oldukça besleyicidir. Bu çorba için mantıyı kendiniz açabileceğiniz gibi, hazır mantı alarak, çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Nohut kullanımında önceden haşladığınız ve soğuttuğunuz mantıları kullanabilirsiniz. Mantı çorbası ve nohutlu başka çorbalarda, dondurucudan çıkararak, çorbada ve yaptığınız farklı yemeklerde, çözdürmeden kullanabilirsiniz. Böylece mutfakta daha az zaman geçirme noktasında, iyi bir ön hazırlık olur.

Bu sadece bir çorba olarak değil, ana yemek olarak da keyifle tüketilebilir. Aşırı sulu olmadığı sürece, ana yemek kadar doyurucudur. Klasik mantı tüketmekten sıkılanlara göre farklı tarifleri deneyimleme aşamasında, bu şekilde değişiklik yapılabilmektedir. Kalan mantıları değerlendirmek isteyenlere de son derece lezzetli bir alternatiftir.

Nohutlu Mantı Çorbasının Püf Noktaları

Son derece besleyici bir yöresel lezzet şeklinde, nohutlu mantı çorbası malzemeleri şu şekildedir;

  • 1 kase mantı
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • Dolu dolu 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 litre sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber veya kırmızı toz biber

Çorba kıvamı damak zevkine göre ayarlanabilmektedir. Bir tencerede yağ kızdırılıp, salça eklenerek, kokusu çıkana kadar kavrulur. Toz biber ve un eklenip kavrulur. Su eklenip, karıştırılır. Kaynamaya başlayınca, mantı eklenip yumuşayana kadar pişirilir. Dilerseniz yoğurtlu alternatifiyle deneyebilirsiniz.

Nohut eklenip karıştırılır ve üzerine bir taşım daha kaynatılır. Tuz ve nane eklenip, karıştırılır ve ocaktan alınır. Son aşamada çorbanın üzerine kuru nane ve sarımsak eklenebilir. Zeytinyağı, tereyağı, nane ve pul biberi cezveye alıp, kısık ateşte kokusu çıkana kadar tutabilirsiniz. Çorbayı kaselere paylaştırıp, sosla servis yapabilirsiniz.

Bilecik ve Adana yöresine ait nohutlu mantı çorbası, alışılan mantı tarifinin dışındadır. Özellikle kış aylarında sevilerek tüketilen bu çorba, tok tutan özelliğe sahiptir. Bir diğer adı yüksük çorbası diye bilinen yemek, minik kayseri mantısından da yapılabilir. Bu Anadolu lezzetinin terbiyesi, ayrı şekilde yapılmaktadır. Terbiyesi 1,5 su bardağı yoğurt, 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı unla olur.