Potasyum Bakımından Zengin Besinler

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve fonksiyonlarını sürdürmesi için vücudun ihtiyacı olan elementlerin doğru miktarda alınması gerekmektedir. Bu elementlerin eksiklikleri kadar fazlalıkları da çeşitli problemlere yol açabilmektedir.

 

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve fonksiyonlarını sürdürmesi için vücudun ihtiyacı olan elementlerin doğru miktarda alınması gerekmektedir. Bu elementlerin eksiklikleri kadar fazlalıkları da çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Vücut için gerekli olan en önemli elementlerden biri de potasyumdur. Pek çok besin içerisinde yer alan bu element, vücuttaki sıvı elektrolit dengesinin kurulmasında kilit rol üstlenmektedir. Ayrıca kas kasılmaları, tansiyon ve çeşitli kardiyovasküler fonksiyonlar için de oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan potasyum miktarı günlük olarak 2 mg kadardır. Bu miktar minimum miktar olup daha fazlasını almak iskelet kas sisteminin çalışması açısından yararlıdır.

Potasyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Potasyum eksikliği yaşayan ya da diyetinde hangi besinleri alarak potasyum ihtiyacını gidereceğini bilmeyen kişiler, potasyum hangi besinlerde bulunur sorusunu sormaktadır.

  • Potasyum bakımından zengin besinlerin başında ıspanak gelmektedir. Demir eksikliği bulunan kişiler tarafından da sık tüketilmesi gereken besin, vücut için gerekli pek çok elementi içinde barındırmaktadır.
  • Maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bol miktarda potasyum bulunmaktadır.
  • Bunun yanında özellikle kurubaklagiller potasyum bakımından zengindir. Yine bu besinler, vücut için faydalı diğer pek çok vitamin ve elementi de içinde barındırmaktadır.
  • Kuru yemişler, kuru meyvelerde de bol miktarda potasyum yer almaktadır.
  • Patates her ne kadar yüksek karbonhidrat oranı ile bilinse de bu besinin içerisinde oldukça yüksek miktarda potasyum yer almaktadır.
  • Muz, avokado ve erik ise meyve çeşitleri arasında en yüksek potasyum oranına sahip meyvelerin arasında yer almaktadır.

Normal Potasyum Miktarı Ne Olmalıdır?

Potasyum, yaşamsal fonksiyonların devamı için oldukça büyük öneme sahip elementlerden biridir. Doğrudan vücut sıvı elektrolit dengesini düzenleyen bu elementin hem eksikliği hem de fazlalığı çeşitli klinik tablolara yol açmaktadır. Kanda olması gereken potasyum değeri 3,5 ile 5 mEq/L olmaktadır. Kandaki potasyum değeri 3,5 mEq/L’nin altına düşerse bu durum hipokalemi, 5 mEq/L’nin üzerine düşerse bu durum hiperkalemi olarak adlandırılır. Ve her iki durumda da mutlaka bir uzman tarafından gözetim altına alınarak gerekli acil müdahalelerin yapılması gerekmektedir.