Romatizma Neden Olur? Tedavisi Mümkün mü?

Eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikimi olarak tanımlanan romatizma, kronik bir hastalıktır. Yani bir kişiye romatizma tanısı konulması halinde bu kişi ömrünün sonuna kadar romatizma hastalığına ait belirtileri görecektir.

 

Eklemlerde kötü özellikli iltihaplı sıvı birikimi olarak tanımlanan romatizma, kronik bir hastalıktır. Yani bir kişiye romatizma tanısı konulması halinde bu kişi ömrünün sonuna kadar romatizma hastalığına ait belirtileri görecektir. Bu nedenle tanı alan kişilerin romatizma ağrılarını azaltacak şeylere yönelmesi ve bu hastalık ile yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir.

Romatizma Nedenleri

Romatizma, iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Romatizma hastalığı, kas, eklem, kemik ve vücuttaki çeşitli bağlar olmak üzere pek çok yapıya zarar veren bir hastalıktır. Bu hastalık ile ilgili yapılan çalışmalarda hastalığın nedeni net olarak tespit edilememiştir. Bununla birlikte hastalığın genetik geçişli olduğu düşünülmektedir. Özellikle iltihapsız romatizmada genetik nedenler ile birlikte fazla kilo, eklemlerin aşırı yıpranması, spor yaralanmaları gibi faktörler yer almaktadır. Cinsiyet ve yaş da romatizmayı doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Romatizma tedavisi için hastalığın hangi nedenlere bağlı olarak meydana geldiğinin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aksi halde doğru bir tedavi planı çizilemez ve kişi sürekli ağrılar ile karşı karşıya kalır.

Romatizma Tedavisi

Romatizma, kronik bir hastalık olduğu için tedavisi kesin olarak mümkün değildir. Fakat romatizma tanısı alan kişilere bireye özgü tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle semptomlar giderilmeye çalışılırken hastalığın ilerleyişinin durdurulması da tedavi amaçları arasında yer alır. Bununla birlikte bazı tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın seyrini geriletmek de mümkündür.

İlaçlar sistemik olarak yani tüm vücuda etki edecek şekilde uygulanır. Tedavinin başarı sağlayabilmesi için ilaçların doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir.

Romatizma Belirtileri

Romatizmal hastalık çeşitlerinde en sık karşılaşılan belirtiler bel ve sırt ağrısı, kas ağrıları, eklemlerde ağrı ve şişlik ve özellikle sindirim sisteminde birtakım şikayetlerdir. Bunlarla birlikte diğer romatizma belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • nefes darlığı
  • hareket kısıtlılığı
  • güçsüzlük
  • böbrek fonksiyonlarında meydana gelen azalma
  • nörolojik şikayetler
  • görme yetisinde meydana gelen birtakım değişiklikler (bozulma ya da tamamen kaybolması)
  • uzun süreli yüksek ateş
  • güneşe karşı cilt tarafından verilen aşırı reaksiyonlar
  • vücuttaki çeşitli bölgelerde ortaya çıkabilecek sertlik