Akciğer Kanseri Neden Olur? Tedavisi Mümkün mü?

Akciğer kanseri bu organda bulunan hücrelerin yapısal bozukluk yaşaması ve kontrolsüz şekilde çoğalması ile ortaya çıkar. Akciğerin hangi bölgesinde ortaya çıktığına bağlı olarak faklı belirtiler ile kendini gösterir. En belirgin özelliği geçmeyen öksürüktür.

 

Akciğer kanseri bu organda bulunan hücrelerin yapısal bozukluk yaşaması ve kontrolsüz şekilde çoğalması ile ortaya çıkar. Akciğerin hangi bölgesinde ortaya çıktığına bağlı olarak faklı belirtiler ile kendini gösterir. En belirgin özelliği geçmeyen öksürüktür. On beş günden fazla süren inatçı öksürüğü olan kişilerin mutlaka kontrol için doktora başvurması gerekir.

Akciğer kanseri küçük hücreli olan ve küçük hücreli olmayan şeklinde iki türe ayrılır. İnsan hayatını tehdit eden kanser türleri arasında yer alır. Bunun yanında tedavisi konusunda günümüzde önemli aşamalar geliştirilmiştir. Özellikle erken teşhis ile bu kanser türünün tedavisinin mümkün olduğu biliniyor.

Akciğer Kanseri Nedenleri

Akciğer kanseri neden olur incelendiğinde en başta gelen nedenin sigara olduğu görülür. Bunun yanında sigara kullanmayan kişilerde de görülmesi mümkün olur. Tüm akciğer hastalarının %15’nin hiç sigara içmemiş kişilerden oluştuğu yapılan araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Akciğer kanserinin önemli nedenleri arasında genetik yatkınlık da bulunur. Aile öyküsünde bu hastalık olan kişilerin rutin olarak kontrollerini yaptırması gerekir. Bu hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasında şunlar bulunur.

  • Sigara, nargile, puro gibi tütün ürünlerinin kullanılması
  • Sigara içilen ortamlarda bulunmak
  • Genetik yatkınlık
  • Asbest
  • Radon gazı
  • Hava kirliliği
  • İçme suyunun içinde arsenik bulunması
  • Daha önce geçirilmiş verem gibi akciğer hastalıkları
  • Akciğerlere daha önce radyoterapi uygulanmış olması

Akciğer Kanseri Tedavi Edilebilir mi?

Akciğer kanseri tedavi edilebilir mi sorusuna büyük oranda evet cevabının verilmesi mümkün olur. Bu hastalığın ileri aşamada olması halinde dahi hastaların yapılan tedaviye olumlu yanıtlar verdiği görülür. Bunun yanında tedavinin başarısı için erken teşhis çok önemlidir. Genetik yatkınlıkta, geçmeyen öksürük, hırıltılı nefes alma, iştahsızlık ve kilo kaybı, göğüste ağrı gibi belirtiler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Akciğer kanseri tedavisi kişinin genel durumuna, hastalığın tipine ve bulunduğu evreye bağlı olarak planlanır. Ameliyat tedavi sırasında kullanılan önemli yöntemler arasında yer alır. Ameliyat ile akciğerde bulunan kanserli bölüm alınır. Ardından radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Günümüzde bu kanserin tedavisi için akıllı ilaçlar da kullanılmaya başlanmıştır. Kanserin erken teşhis edilmesinin önemini göz ardı etmemeli ve rutin kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.