Disney'in Atatürk Dizisi Kararı

Disney Plus'ın Aras Bulut İynemli'nin başrolünü üstlendiği Atatürk adlı diziyi yayından kaldırma kararı alması ve bundan ABD'deki Ermeni lobisinin sorumlu olduğu iddiası Türkiye'de yankı uyandırdı.

 

Disney Plus'ın Aras Bulut İynemli'nin başrolünü üstlendiği Atatürk adlı diziyi yayından kaldırma kararı alması ve bundan ABD'deki Ermeni lobisinin sorumlu olduğu iddiası Türkiye'de yankı uyandırdı. Atatürk dizisinin kararına Mustafa Sandal, Eda Ece ve Berk Oktay'ın aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim tepki gösterdi.

2023 yılında Türkiye'de geçtiğimiz yıl yayın hayatına başlayan Disney Plus platformunda Aras Bulut İynemli'nin başrolde yer aldığı "Atatürk" dizisi yayınlanacaktı. Son haftalarda yerli içerikleri yayından kaldıran platform, beklenmedik bir şekilde "Atatürk" dizisini de yayından kaldırma yoluna gitti. Ermeni lobisinin yetkililere iptal etmeye karar vermeleri için baskı uyguladığı iddia edildi.

ABD'deki Ermeni diasporasını temsil eden Amerika Ulusal Ermeni Komitesi'ne göre dizi iptal edildi. ANCA, Atatürk'ü yücelttiğini iddia ettikleri gösteriye karşı yürüttükleri kampanyaya destek veren taraftarlarına teşekkür etti.

Disney'in Kararına Tepkiler Yağdı

Disney Plus'ta Atatürk belgeseliyle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı da müdahale etti. Washington Büyükelçiliği aracılığıyla bakanlık tepkiyle araya girdi. Büyükelçi, Disney Channel yöneticileriyle görüşürken, bir yandan mektup yazarken "Ermeni lobisinin müdahalelerine cevap verilmemesi gerektiğini" savundu. Bakanlık, Ermeni lobisinin girişimini dikkate almadan kendi kararlarına göre çalışmasını istedi. Disney Channel’dan da ayrıca resmi bir tepki vermesini talep etti.

Yaşanan tepkilerden sonra The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, "Atatürk" dizisinin dünyada iki ayrı film olarak gösterime girmesi yerine Türkiye'de bir TV kanalında ve sinemalarda gösterilecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bir televizyon kanalında gösterime girecek. 22 Aralık'tan itibaren ikinci film sinemalarda yer alacak. 2024 yazında her iki film de televizyonda yayınlanmaya başlayacak." dedi.

Ünlü İsimler Disney'in Kararına Sessiz Kalmadı

Ünlüler Disney Plus'ın kararına sessiz kalmadı. İşte, ünlü isimlerin "Atatürk" dizisine verdiği tepkiler...

Mustafa Sandal: "Mustafa Kemal Atatürk yoksa biz de yokuz. Dolayısıyla ulu önderimizi konu alan dizilerin yayından kaldırılması için lobi faaliyetlerine başvurulması kabul edilemez bir rezalettir. Disney+ iptal et geçsin gitsin!"

Eda Ece: "Atatürk, tüm Türk vatandaşlarının ortak sevgi, minnet ve şükranıdır."

Sinan Akçıl: "Son aylarda magazin basınına vermekten vazgeçtiğim imkanlar sayesinde doğru yolda olduğumu bir kez daha anladım. Ancak, bazı piyasadakilerin ikiyüzlülüğü karşısında şok oldum. Ermeni lobisi var ama Türk lobisi yok öyle mi? yazıklar olsun. Disney Plus Türkiye, sahibine karşı dünya çapında güçsüz kaldığın için sen de utanmalısın."

Berk Oktay:  "Huzur içinde uyu Atam. Her sabah adını gururla hitap eden çocukların ayakta."