Genç Bireylere Vergi Muafiyeti Konusunda Önemli Açıklama Geldi

Gençlik ve Spor Bakanı, vergiden muaf bilgisayar ve telefonlarla ilgili son gelişmeleri açıkladı!

 

Gençlik ve Spor Bakanı, vergiden muaf bilgisayar ve telefonlarla ilgili son gelişmeleri açıkladı!

Türkiye, önemli seçimlerinden birini gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi vaatler sunulmuştu. Önemli vaatlerden biri de gençlerin telefon ve bilgisayar için tek kullanımlık ÖTV'lerin uygulanmamasıydı. Peki, vergi muafiyeti ile ilgili son durum nasıl gidiyor? İşte, tüm ayrıntılar...

Gençler İçin Uygulanacak Vergi İndirimindeki Durum Nasıl Gidiyor?

Seçimden aylar sonra gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a çevrildi. Özellikle öğrenciler, vergi muafiyeti sözünün yerine getirilmesi için gün sayıyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul’da Fatih Belediyesi'nin gerçekleştirdiği “Tercihim İstanbul, Üniversite Tercih ve Tanıtım Günü” programında bulundu. Osman Aşkın Bak, bu etkinlik programında gençlere yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Bak, hiçbir öğrencinin mağdur olunmaması  için yurdun kapasitesinin artırılmaya karşın açıklamada bulundu, "Mevcut yurt kapasitemiz 900.000'dir. Hedefimiz bir milyon öğrenciye ulaşmaktır." dedi.

Osman Aşkın Bak, bilgisayar ve akıllı telefonları ÖTV'siz kullanma sözüyle ilgili de bilgi verdi. Bakan Bak, bu yönde girişimlerde bulunulduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha detaylı bir açıklama yapılacağını bildirdi.

Vergi Olmadan Telefon Ve Bilgisayar Ücretleri Ne Durumda Olacak?

Ücret durumu bir örneklemeyle daha anlaşılır olacaktır. Yakın tarihli bir güncelleme sayesinde bilgisayarlar artık %20 KDV'ye tabidir. Bu durumda, KDV'nin kaldırılması, bir cihazın maliyetini 20.000 TL'den 16.666 TL'ye düşürür.

Akıllı telefonlar farklı vergi oranlarına bağlıdır. Türkiye'ye cihaz girişinde yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı ve yüzde 12 TRT bandrol ücreti tahakkuk ettiriliyor. Daha sonra ÖTV kapsamında %50 indirim yapılır ve son %20 KDV nihai maliyete eklenir. Sonuç olarak, genel vergi oranı %103,6'ya yükselir.

Akıllı telefon almak istediğinizde satın aldığınız fiyatın %103,6'sı üzerinden vergi ödemek zorunda olursunuz. 48 bin 304 TL'ye mal olan iPhone 14 modelini bir genç, vergi muafiyeti uygulandığında 24 bin TL'ye telefona sahip olacaktır.

Doğal olarak, bu sadece bir önsezi. Bazı üreticilerin ülkemize özgü yerel düzenlemeleri uygulaması nedeniyle kesin bir fiyat verilememektedir. Sonuç olarak gençler, ilk kez satın alacakları akıllı telefon için %103,6 daha az ödeme yapabilecektir.