Herkese Uygun Olan Faizli İhtiyaç Kredisi

Kredi almanın zor olduğu günümüzde GSM operatörleri düşük faiz oranlarıyla kredi kampanyasını devreye soktu. Özel bankalar ihtiyaç kredisi faiz oranlarını yüzde 5'e kadar çıkarırken, bazı GSM operatörleri yüzde 2'ye kadar inebiliyor.

 

Kredi almanın zor olduğu günümüzde GSM operatörleri düşük faiz oranlarıyla kredi kampanyasını devreye soktu. Özel bankalar ihtiyaç kredisi faiz oranlarını yüzde 5'e kadar çıkarırken, bazı GSM operatörleri yüzde 2'ye kadar inebiliyor.

Kredi alma durumu geçtiğimiz günlerde bankalar tarafından kapatıldı. Merkez Bankası'nın faizi artırmaya başlamasının ardından finansmana ulaşılması zor hale geldi. Böylece, bankalar kredi faizini artırdı. Ama GSM operatörleri de müşterilerinin bulundukları bankalarla ideal faiz oranlarında kredi sundu.

GSM operatörleri müşterilerine ekipman satarken de kredi sunuyordu. Şimdilerde uygun fiyatlarla ihtiyaç kredisi sunmaya başladılar. Bu yüzden Vodafone, faturalı müşterilerine 70.000 TL'ye kadar %1,89 faiz oranıyla 3 ay vade seçeneği ile ihtiyaç kredisi sunacak. Vodafone, bu durumda Türkiye Ekonomi Bankası'yla anlaşma yaptı. Bankaların sunduğu faiz oranı aralığı yüzde 1,79 ile yüzde 4,99'dur.

Müşterilerine ihtiyaç kredisi sağlayan bir diğer GSM sağlayıcı da Turkcell'dir. Turkcell, Paycell uygulaması üzerinden %3,79 faiz oranıyla 50.000 TL'ye kadar ihtiyaç kredisi kullandırdığı kredi kampanyasında Fibabank ile iş birliği yaptı. Türk Telekom halihazırda ihtiyaç kredisi faaliyeti bulunmamaktadır.

Kredi Faizlerinde Artış Oldu

Merkez Bankası, 22 Haziran ve 20 Temmuz tarihlerinde politika faiz oranlarını sırasıyla %8'den %15'e ve %15'ten %17'ye yükseltti.

Faiz kararının ardından akdi kredi kartı azami faiz oranı %2,13'e, kredili mevduat azami faiz oranı %2,43'e yükseldi. Azami akdi nakit avans faiz oranı %2,89'a kadar arttı. 1 Ağustos'tan itibaren, azami gecikme oranı %3,19'a çıktı.

Önceden müşteriye uygun faiz kredisi veren kamu bankaları da tedbire yönelik faiz oranlarını artırmaya geçmişti. Bununla birlikte, GSM operatörleri de finansmana ulaşmanın zorlaştığı zamanda, öne çıkması dikkat çekti.

Artan Kredi Kullanımı Yeniden Hız Kazandı

BDDK'nin haftalık yayınladığı rapora göre, bu sektörde kullandırılan kredilerin hacmi 28 Temmuz'da 34,4 milyar oldu. Böylece, toplam krediler 10 trilyon 252 milyardan, 10 trilyon 287 milyar lira oldu. Bu nedenle, ihtiyaç kredileri 877 milyar liradan 8 milyar lira artışla 885 milyar 193 milyon liraya yükseldi. Bu kredilerin 441 milyar 812 milyon lirası konut kredisidir. 85 milyar 457 milyon lirası ise taşıt kredisi oldu.