Bel Fıtığı İçin Basit Egzersiz Türleri

Bel fıtığı omurganın bel bölgesinde yer alan disklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Omurgaların arasında yastık görevini üstlenen diskler bulunur.

 

Bel fıtığı omurganın bel bölgesinde yer alan disklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Omurgaların arasında yastık görevini üstlenen diskler bulunur. Yaşın ilerlemesi, yanlış duruş, ağır kaldırma gibi nedenler ile bu diskler zamanlar fıtıklaşırlar. Belde ağrı ile kendini gösteren bir hastalık olarak bel fıtığı ortaya çıkar.

Belde ağrı ile ortaya çıkan bu hastalık ilerleyen dönemde bacaklarda ağrı, uyuşma ile de kendini gösterir. Ayakta durmak, yürümek ve eğilip kalkma sırasında ağrılar artar. Başlangıç aşamasında ve orta aşamada olan bel fıtığında ağrıların genellikle dinlenerek geçtiği görülür. Bel fıtığı ilerlediği takdirde hastanın yaşam kalitesini düşürür ve ameliyat edilmesi gerekir.

Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersizler

Bel fıtığına iyi gelen egzersizler özellikle başlangıç aşamasında olan fıtıkların ilerlemesinin durmasını sağlarlar. Yapılan egzersizler ile disklerde oluşan dejenerasyonu durdurabilir ve ağrıyı kontrol edebilirsiniz. Bunun için evde birkaç basit egzersiz hareketini düzenli olarak yapmanız yeterli olur. Her gün yaparak belinizdeki fıtığın ilerlemesini önleyecek egzersizler arasında şunlar bulunur.

  • Yere yüz üstü uzanın ve dirseklerinizden destek alarak geriye doğru kalkın. Bu şekilde sırtınızı be belinizi esneterek 10 saniye kalın. Ağrı hissettiğinizde esnemeye son verebilirsiniz.
  • Sırt üstü olarak yere uzanın bacaklarınızı dizlerinizden bükün. Beliniz ile zemin arasında boşluk bulunsun. Nefes aldığınızda ise belinizin yere temas etmesini sağlayın. Ağrı hissetme durumunuza göre 5-10 defa olarak hareketi yapabilirsiniz.
  • Ayaklarınız omuz hizanızda olacak şekilde ayakta durun. Bir kolunuzu yukarı doğru kaldırın ve diğer tarafa doğru esneyin.  Kolunuzu değiştirerek hareketi tekrar edin

Bel Fıtığı Egzersizlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bel fıtığı egzersizleri çok faydalı olmakla birlikte mutlaka fizik tedavi doktorunun tavsiyelerine uyularak yapılmalıdır. Egzersizlerde amaç fıtığın ilerlemesini ve yaşanan ağrıların azalmasını sağlamaktır. Belinizi zorlayacak hareketler yapmaktan kaçınmalısınız. Ağırlık kaldırma ve yüksek efor isteyen sporlardan uzak durmalısınız.

Yürüyüş yapmak bel fıtığının ilerlemesini önlemekte yararlıdır. Düzenli olarak her gün 30 dakika boyunca yürümeniz fıtığınızın ilerlemesini durduracaktır. Bel fıtığına yakalanmamak için ağır kaldırırken, eğilirken belinizden değil dizlerinizden destek almalısınız. Aynı zamanda ağırlık kaldırmamalı kaldırmanız gerektiğinde ise karnınızı içinize çekmeli ve kalçalarınızı sıkmalısınız.