Gözlerdeki Sarı / Kahverengi Beneklerin Sebebi Ne?

Gözlerde meydana gelen sarı ve kahverengi leke, sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Kısa süre içerisinde tedavi edilmediği takdirde kişileri ciddi oranda rahatsız eder.

 

Gözlerde meydana gelen sarı ve kahverengi leke, sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Kısa süre içerisinde tedavi edilmediği takdirde kişileri ciddi oranda rahatsız eder. Sarı ya da kahverenginin en açık tonunda gözlerde beliren sarı ve kahverengi bu kitleler, hafif yüksek ve üçgen biçimindedir. Sarı ve kahverengi lekeler genel olarak gözün kornea bölgesinde yer alır.

Gözbebeği ve burun kenarında oluşum gösteren bu beneklerin oluşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi UV ışınlarına fazla maruz kalmaktan kaynaklıdır. Sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalmak farklı göz hastalıklarında ortaya çıkmasına neden olur. Aynı zamanda hastalığın bir diğer oluşum sebeplerinden bir tanesi toz ve rüzgara fazla maruz kalmaktır. Kuru göz hastalığında da gözlerde sarı ve kahverengi lekenin oluşumları söz konusudur.

Gözlerdeki Sarı/ Kahverengi Beneklerin Belirtileri Nelerdir?

Gözlerdeki sarı ve kahverengi benekler bir diğer adı ile pinguekula, belirti bakımından herkeste farklı belirtilere sahip olabilir. Genel olarak çok fazla belirti göstermeyen sarı ve kahverengi lekeler, gözün üzerinde yer alan neme zarar verdiği esnada anlaşılabilir. Göz beyazı kısmında meydana gelen sarı leke, gözün nemli alana yayılım göstererek gözlerde kuruluğa neden olur. Yanma, kaşıntı ve göz batması gibi rahatsız edici belirtiler gösterebilir. Gözlerdeki sarı kahverengi leke belirtileri arasında yer alan bir diğer belirti ise; gözlerde kızarıklık ve batma hissidir. Kısa süre içerisinde tedavi edilmediği takdirde gözlerde şişmeler meydana gelerek kanlanma fonksiyonlarını oluşturabilir.

Gözlerdeki Sarı / Kahverengi Beneklerin Tedavisi Nasıldır?

Gözlerdeki sarı ve kahverengi beneklerin tedavisi kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Beneklerin varlığının kişilerde herhangi bir olumsuz etki oluşturmaması durumunda herhangi bir tedavi uygulamasına gerek duyulmaz. Gözlerdeki sarı ve kahverengi lekelerin tedavisi şu şekildedir;

  • Bu beneklerin gözlerde var olduğu durumlarda güneş ışınlarından mümkün olduğunca korunulması tavsiye edilir. Güneşe maruz kalındığı durumlarda sarı leke daha şiddetli hale gelebilir.
  • Sarı ve kahverengi lekelerde göz kurulukları meydana gelebilir ve bu göz kuruluğundan kaynaklı olarak lekeler çoğalabilir. Göz kuruluğunu tedavi etmek için göz yaşı damlaları tavsiye edilir.
  • Sarı lekenin ameliyatı göz içerisinde büyüme evresinde olan kitle durumu söz konusu olduğunda gerçekleşir. Gözün temel fonksiyonlarına zarar gelmesi durumunda cerrahi işlem uygulanır.