Migren Nedir? Neden Olur? Tedavisi Mümkün mü?

Toplumda oldukça yaygın şekilde görülen baş ağrısı çeşitlerinden biri, migren olarak bilinmektedir. Aslında bu ağrı çeşidi “premier baş ağrısı” grubunda yer alırken, pek çok insanın hayatında zorluk oluşturabilmektedir.

 

Toplumda oldukça yaygın şekilde görülen baş ağrısı çeşitlerinden biri, migren olarak bilinmektedir. Aslında bu ağrı çeşidi “premier baş ağrısı” grubunda yer alırken, pek çok insanın hayatında zorluk oluşturabilmektedir. Belli bir atağa göre ortaya çıkmamaktadır. Kendisini ataklar şeklinde gösterip, yaş ve cinsiyet ayırt etmeden ortaya çıkan bir baş ağrısı şeklinde tanımlanmaktadır.

Migren sorunu her insanda görülebiliyor olsa bile, kimi cinsiyet ve yaş grubu, bunu yaşamaya daha meyillidir. Kadınların migrene daha çok yakın olduğu, bu noktada bilinmektedir. Bunun yanında migrenle ilgili hiçbir şekilde hastaneye gitmemiş ve tanı konulmamış kişilerin olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu oran daha fazla artmaktadır. Genel itibariyle ergenlik çağında başlayan migrenin, çocukluk çağında da ortaya çıkabildiği belirtilmektedir.

Migrenin Ortaya Çıkmasında Etkili Faktörler

Migrenin ortaya çıkmasının elbette belli nedenleri bulunmaktadır. Genetik faktörler migrenle ilgili belirleyici olmakla birlikte, yalnızca kalıtsal olduğunu söylemek doğru değildir. Fiziksel, çevresel ve kalıtsal nedenlerin birleşiminden, migren ortaya çıkabilmektedir. Migrenin nedenleri şu şekilde ifade edilmektedir;

  • Yetersiz su tüketmek
  • Düzensiz beslenmek
  • Migreni tetikleyen bazı besinlerin çok fazla tüketilmesi
  • Uyku düzeninde bozukluk
  • Aşırı yoğun egzersizler
  • Sık sık uzun yolculuklara çıkmak
  • Çok parlak ışıkların olduğu ortamlarda, uzun vakitler geçirmek
  • Hormonal bozukluklar ve değişiklikler

Bu etkenler ne kadar migrene neden olsa da doğrudan migren sebebi olmayabilmektedir. Bu faktörler genetik ve çevresel şartlarla birleştiğinde, migrene neden olmaktadır.

Migrenin İlaçlı ve İlaçsız Tedavisi

Migrenin tedavisi, kesin ve net bir şekilde ortaya konmamıştır. Migren tedavisinin asıl amacı, yaşanan atakların sayı ve sıklığını azaltmak ve bununla beraber şiddetini azaltmaktır. Bu yönde hastaya çeşitli ilaçlar önerilmektedir. Ayrıca ilaçsız tedavi yöntemleri sıklıkla uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında kullanılan ilaçlar, hastanın ataklarının şiddetini ciddi oranda azaltmaktadır.

İlaçsız tedaviyse, kişinin yaşam kalitesini yükseltmesiyle fayda sağlamaktadır. Tedavi için mutlaka doktora danışmak, en garanti ve güvenilir yoldur. İlaçlı ve ilaçsız tedavi birlikte uygulandığında, tedavi başarısının daha fazla yükseldiği görülmektedir. İlaç kullanımıyla birlikte düzenli egzersiz, meditasyon gibi yöntemleri uygulamak gerekir. Bir yandan, beslenme ve uyku düzenini hayatımızdan eksik etmemek, alkol ve sigaradan uzak durmak, migrenle yaşamı daha kolay hale getirmektedir.