Üniversite Sınavları Bir Daha Yapılmayacak mı? YÖK Başkanı Özvar Açıklama Yaptı!

Üniversite sınavları bir daha yapılmayacak mı? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Çok uzak değil" ifadesinden sonra gözler YÖK Başkanına çevrildi.  Özvar, "Cumhurbaşkanı'mızdan talimat gelirse, bunu masaya yatırabiliriz." dedi.

 

Üniversite sınavları bir daha yapılmayacak mı? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Çok uzak değil" ifadesinden sonra gözler YÖK Başkanına çevrildi.  Özvar, "Cumhurbaşkanı'mızdan talimat gelirse, bunu masaya yatırabiliriz." dedi.

Uzun süredir hararetle tartışılan 'Sınavsız üniversite' yönetmeliği yeniden gündemde. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin parti grubunda yaptığı açıklama,  "Üniversite sınavlarının sonlanacağı günlerin çok uzak değil" ifadesinden sonra Özvar, önemli açıklamalarda bulundu. Üniversite sınavına yönelik durum gündemlerinde olmadığını söyleyen Özvar, merak içinde bıraktı. Ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret etti. İşte, tüm ayrıntılar...

Özvar'ın Türkiye'de yükseköğretimle ilgili paylaştığı bilgilere göre, 2022–2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla şu anda 6 milyon 950 bin 142 kişi yükseköğretime kayıtlı.

34 Yaş Üstü 168 Bin Kadın, YKS'nin Ek Kontenjanından Ayrılması Sonrası Başvuru Yaptı

Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) bu yıl 168 bin kadının girdiğini söyledi. 34 yaşını doldurmuş kadınlara yükseköğretimde genel kontenjan aşılmadan ek kontenjan tahsis etti. Özvar, depremden etkilenen adaylar için deprem alanlarındaki üniversitelerde ek kontenjanlar açılacak dedi. Toplamda 21.000 kişilik kontenjan ayrılmış durumda.

"Kadınların En Çok Bulundukları Alan Araştırma Görevlisi"

YÖK Başkanı Özvar, "Türkiye, üniversitelerde ulusun en eğitimli ve nitelikli vatandaşlarına yer açarken, yüksek öğrenim kapasitesini de genişletiyor. Kadın öğretim eleman oranı son birkaç yılda arttı. Araştırma görevlileri kadın çalışan oranının en yüksek olduğu alandır. Araştırma görevlilerinin %52'sini kadınlar oluşturmaktadır." dedi. Özvar, bu yıl lisans, önlisans ve açık öğretim programları dahil 1 milyon 73 bin 404 üniversite kontenjanı bulunuyor.

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız Talimat Verirse, Avantajlı Çalışmalar Yapabiliriz"

Özvar, "Üniversite sınav prosedürleri dünyanın her yerinde farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde sınav gerçekleştirilmiyor. Öğrenciler ilk ve orta öğretimdeki performanslarına göre üniversitelere başvururlar. Üniversiteler bu öğrenciler üzerinde bir değerlendirme yaparak seçerler. Bizim gibi ülkelerde üniversite giriş sınavları düzenli olarak yapılmaktadır. Üniversiteye girmek isteyen çok sayıda aday nedeniyle, bizim ülkemizde sınav yapılır. Doğal olarak bu durumda siyasi irade kilit rol oynuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda talimat verirse, avantajlı çalışmalar yapabiliriz." dedi.