Çanakkale’ye Ait Yöresel Lezzetler

Son derece lezzetli içerikleriyle Ülkenin sevilen sunumlarından Çanakkale’ye ait yöresel lezzetleri paylaşacağımız makaleyi inceleyerek, bu yöreye gidince denemeniz gereken tarifler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Son derece lezzetli içerikleriyle Ülkenin sevilen sunumlarından Çanakkale’ye ait yöresel lezzetleri paylaşacağımız makaleyi inceleyerek, bu yöreye gidince denemeniz gereken tarifler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tumbi

Çanakkale’nin en özel lezzetlerinden bir olan tumbi içerisinde sebze ve bakliyat bulunduran tumbi bir o kadar faydalı ve lezzetlidir. Tumbi, göce, patlıcan, soğan, maydanoz ve domates ile hazırlanır. Bu yemek hem bakliyat hem sebze bulundurulmasıyla besleyici özelliği öne çıkar. Çanakkale ‘ye gittiğinizde yemenizi tavsiye ederiz.

Metez

Çanakkale mutfağının hamur işleri arasında en sevileni olan metez bir çeşit mantıya benziyor. Metez yapım aşamasıyla ve lezzet olarak mantıyı andırsa da bazı özellikleri mantıdan ayrılıyor. Kıyma ve soğanla hazırlanan iç harcı özenle hazırlanan hamuru yarımay şeklinde kesilen hamurların içine yerleştirilir ve kapatılır. Kaynar suda haşladıktan sonra tereyağlı salçalı sosla buluşturulur. İnsanın yedikçe yiyesi gelen bu tatlıyı kesinlikle tatmalısınız.

Ispanak Sarması

Çanakkale mutfağının en çok kullanılan sebzelerinden biri olan ıspanakla yemekler, çorbalar ve börekler yapılır. Çanakkale’nin yöresine has bir yemek olan ıspanak sarması da ıspanakla yapılan farklı tariflerden biridir. Adı sarma olsa da sarmayla pek alakası olmayan bu yemek, özellikle pratikliğiyle dikkat çekmektedir. Çanakkale’ye yolunuz düşerse mutlaka deneyin.

Papaz Yahnisi

Papaz Yahnisi en sevilen balık yemeklerden bir tanesidir. Papaz yahnisi etli bir yemek olarak bilinse de Çanakkale’de balık ile yapılır. İzmaritlerden sarpa balığı ile yapılan papaz yahnisi kendisine has tadıyla yiyenleri kendine aşık ediyor. Sebze ve balığın efsane birleşimi ile oluşan papaz yahnisini yiyenler damaklarda bir daha unutulmayacak bir tat bırakıyor.

Ovmaç Çorbası

Mübadele döneminde Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin Çanakkale mutfağına kazandırdığı yöresel lezzetlerden biri olan ovmaç çorbası az malzeme ile enfes lezzetli çorbalar dan biridir. Ovmaç çorbası soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak oldukça hafif bir çorbadır. Çanakkale’de denemeniz gereken lezzetlerden biri.

Samsa (Oturtma)

Çanakkale yöresine ait tatlılardan biri alan samsa tatlısı görüntüsüyle burma tatlısına benzer. Ancak burma tatlısın dan farklı olarak içerisinde ceviz bulunmuyor. Şerbetli tatlı sevenlerin vazgeçemeyeceği tatlı olan samsa tatlısı yapımı biraz zahmetli olsa da yiyenlerin unutamayacağı bir lezzettir. Çanakkale’ye gittiğinizde tatmanız gereken bir tatlıdır.